fbpx

Kaj vse sta si iPhone 6S in 6S Plus sposodil od Androidov?

iPhone 6S novitete, ki to niso.

Apple je na svojem nedavnem gala dogodku predstavil dva nova telefona. iPhone 6S in 6S Plus. In medtem ko oba izgledata praktično identično kot njuna predhodnika iz leta 2014, pod površjem vendarle skrivata nekatere novosti. Kakorkoli, številne novitete so nove samo za uporabnike Appla, saj so že nekaj časa v obtoku v mikrokozmosu Androida. Preverimo kaj vse si je Apple letos sposodil od mobilnikov Android.

Čeprav naj bi Apple veljal za narekovalca trendov, prav iPhone pa naj bi vlekel ta voz, pa ga zadnja leta (minus pomp in šov) Android vesel prehiteva po desni. Tako ni v bistvu več nič novega, če Apple predstavi novosti, ki so za uporabnike Androidov že stara novica. Nič drugače ni bilo niti ob predstavitvi posodobljene šeste generacije pametnih telefonov iPhone 6, ki se sicer ponaša z boljšo strojno opremo in fotoparatom/kamero ter novim načinom upravljanja, ki sliši na ime 3D dotik, a iPhone 6S in 6S Plus sta istočasno kar konkretno poškilila h konkurenci.

PREBERITE ŠE: iPhone 6S – Apple predstavil svoj najzmogljivejši pametni telefon do sedaj


Tukaj je pet iPhone 6S ”novosti”, ki so si jih pri Applu v bistvu zgolj sposodili od Androidov in, ki so njihovim uporabnikom na voljo že lep čas.

1. Videoposnetki v ločljivosti 4K

Zajem videoposnetkov v ločljivosti 4K je velika pridobitev, a Apple s to ''novostjo'' le lovi prikljček s konkurenco.
Zajem videoposnetkov v ločljivosti 4K je velika pridobitev, a Apple s to ”novostjo” le lovi prikljček s konkurenco.

Tudi Apple ima končno pametne telefone, ki so zmožni zajema in shranjevanja videoposnetka v ločljivosti 4K. Med mobilniki Android naštejemo že vsaj 30 takšnih in ti niso od včeraj.

2. Zaslon kot bliskavica

Apple ni izboljšal le zadnje kamere, boljša je postala tudi prednja kamera (5 MP), ki so ji dodali t.i. retina bliskavico (zaslon kot bliskavica). Sliši se revolucionarno, sploh, ko pri Applu povedo, da predhodna bliskavica pred zajemo selfija zazna svetlobo okoli vas in omogoči posnetek z boljšimi barvami in osvetlitvijo. Tudi pri tej ”novosti” so lahko uporabniki Androidov med predstavitvijo zehali, saj je pri njih ta možnost na voljo že dlje časa (pri HTC-ju in Motoroli na primer), nekateri Androidi pa imajo že celo lastno prednjo LED bliskavico (Moto X Style aka Pure).

3. Aluminij serije 7000

Apple gre po stopinjah Samsunga.
Apple gre po stopinjah Samsunga.

”Bendgate” je Apple očitno izučil, saj so se odločili, da tokrat uporabijo močnejši material, ki bi preprečil zvijanje in novo afero. Zato so namesto aluminija 6000 izbrali aluminij iz družine 7000, ki pa se ji je že pred časom pridružil Samsung, ki je vanj oblekel Galaxyja S6 Edge+.

4. Digitalna asistentka Siri zdaj vedno posluša

Po novem zloglasna digitalna asistentka Siri vedno posluša, vse kar morate storiti je, da izrečete ”Hey, Siri.” Do sedaj je na vaše ”direktne” ukaze čakala le, če je bila naprava priključena v električno omrežje, zdaj pa jo lahko z glasovnim upravljanjem prikličete kadarkoli, saj ima ušesa vedno na pecljih, ne šele po dolgem pritisku na gumb Home. Tudi tu Apple izumlja toplo vodo, saj je uporabnikom naprav Android možnost glasovnega ukaza že prej dala aplikacija Google Now in Motorolin Moto Voice (ta ga je uvedla z modelom Moto X).

5. 2 GB sistemskega pomnilnika

2 GB sistemskega pomnilnika Apple postavlja ob bok srednjecenovnikov.
2 GB sistemskega pomnilnika Apple postavlja ob bok srednjecenovnikov.

Apple je svoja nova mobilnika iPhone 6S in 6S Plus opremil z 2 GB sistemskega pomnilnika, kar je konkretna nadgradnja glede na predhodnika, ki sta imela sistemski pomnilnik kapacitete 1 GB. Kljub temu gre za ”zapadlo” novost, saj so bili prvi Androidi z 2 GB opasani že davnega leta 2012 (LG Optimus LTE II z OS Android 4.0). Apple je tu za svet tehnologije torej svetlobna leta zadaj, medtem pa konkurenca svoje telefone že pridno opremlja s 3 in celo 4 GB sistemskega pomnilnika. Appla bo tako v družbi telefonov srednjega cenovnega razreda in bo še vsaj leto dni močno capljal zadaj.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!