fbpx

Kaj zvrst glasbe, ki jo radi poslušate, pove o vaši osebnosti

Foto: envato

Povej mi, kaj poslušaš in povem ti, kdo si? Povezava med zvrstjo glasbe, ki nam je všeč, in osebnostjo še ni dovolj raziskana, vendar obstajajo rezultati, ki kažejo, da sta vsaj do neke mere povezani.

Neka raziskava je namreč zajela več kot 36 tisoč anketirancev po vsem svetu, katerih naloga je bila oceniti 104 glasbene stile, v povezavi s petimi osebnostnimi lastnostmi in njihovo najljubšo glasbo.

Rezultati so pokazali, da so osebnosti in glasbeni okusi povezani, a da obstajajo tudi drugi dejavniki.

To je nekaj sklepov o tem, kdo ima rad kakšno glasbo.

Pop glasba

So ekstrovertirani, pošteni in konvencionalni ljudje. Čeprav so delavni in zelo samozavestni, niso tako ustvarjalni in sproščeni kot ljubitelji drugih žanrov.

Rap in hip hop

Poslušajo ljudje, ki imajo tudi visoko samozavest in so precej odprti, kljub stereotipu, da so ljubitelji te glasbe agresivni, je raziskava pokazala, da to ne drži.

via GIPHY

Country

So na splošno delavni, prijazni in konservativni. Čeprav so teme pesmi pogosto povezane z bolečino in ranjenim srcem, so ljudje, ki poslušajo country glasbo, na splošno čustveno stabilni.

Rock in heavy metal

Si zvrsti glasbe sta povezani z jezo in agresijo. Ljubitelji teh zvrsti so po raziskavah nežni, kreativni in vase zaprti. Imajo tudi nizko samopodobo.

via GIPHY

Indie

So introvertirani, pametni in ustvarjalni, a manj delavni in nežni kot ljubitelji drugih žanrov. Zanje je značilna tudi pasivnost, tesnoba in nizka samozavest.

Dance glasba

Je všeč tistim, ki so na splošno družabni, samozavestni in odprti za nove izkušnje, a manj nežni kot drugi.

via GIPHY

Klasična glasbe

Ljubitelji klasične glasbe so se izkazali za nekoliko introvertirane, a zadovoljne same s seboj. Izkazalo se je, da so kreativni in samozavestni.

Jazz, blues in soul

So ekstrovertirani, samozavestni, poleg tega pa so zelo ustvarjalni, inteligentni in zadovoljni s svojim življenjem.

Ta raziskava je tudi razkrila, da se ljudje pogosto opredeljujejo skozi svoj glasbeni okus in se prko njega z nekom zbližajo, zato lahko kritika njihovega glasbenega okusa deluje kot kritika njih samih.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.