fbpx

Kako biti srečen, če si sam?

Kako biti srečen, če si sam, oziroma kako biti srečen, da si sam?

Ni lahko in preprosto, če si sam. Ob tebi ni nikogar, ki bi te opogumljal, se s teboj smejal, ti pomagal in s teboj delil svoje življenje.

Strah pred osamljenostjo

Samota je lahko zastrašujoča in boleča. Marsikomu že misel na to, da bi bil osamljen, vzbuja občutek groze. Strah pred osamljenostjo je pogosto posledica nekih neracionalnih prepričanj, ki nas omejujejo in nas delajo žive. Tudi prepričanja, kot sta: »Ne morem živeti sam« in »Če nimam partnerja, sem vreden manj«, vodijo k temu, da je že kar nujno imeti nekoga ob sebi. In prav zato velikokrat tudi pristanemo ali vztrajamo v odnosu, ki nas ne izpolnjuje in zadovoljuje. In ostajamo z nekom, ki nam ne ponuja tistega, kar potrebujemo in kar si zaslužimo.

Strah pred osamljenostjo je pogosto posledica nekih neracionalnih prepričanj, ki nas omejujejo in nas delajo žive.
Strah pred osamljenostjo je pogosto posledica nekih neracionalnih prepričanj, ki nas omejujejo in nas delajo žive.

Strah pred osamljenostjo lahko povzroči, da smo vedno kje, kjer se kaj dogaja, da smo obkroženi z množico ljudi, z ljudmi, ki jih le bežno poznamo. To lahko vodi v uživanje alkohola in drog ter globoko depresijo. Strah pred osamljenostjo nam preprečuje, da bi se lahko v realnih okoliščinah odločili, kaj nas kot človeka resnično izpolnjuje, osrečuje in zadovoljuje. Biti sam ni lahko, toda biti z nekom in obenem čutiti osamljenost je še težje.

Sam sem

Zdi se, da se le redki še niso srečali z osamljenostjo. So obdobja, ko se počutimo izgubljeni, osamljeni, nemočni in nimamo upanja. Takšna obdobja se navadno pojavijo po določenih stresnih okoliščinah, kot so partnerska ločitev, smrt bližnjega in selitev.

Vzroki osamljenosti pa so lahko tudi sramežljivost, negotovost in občutek nesprejetosti. Večini ljudi se zdi samsko življenje temačno in ranljivo. Toda obstajajo tudi ljudje, ki v samskem življenju uživajo in ga živijo v vsej njegovi polnosti. Dejstvo je, da je samskost celo vse pogostejša.

Obstajajo ljudje, ki v samskem življenju uživajo in ga živijo v vsej njegovi polnosti.
Obstajajo ljudje, ki v samskem življenju uživajo in ga živijo v vsej njegovi polnosti.

Težave, ki jih prinaša samsko življenje, so večinoma znane in jih je možno predvideti. Toda zdaj se raje osredotočimo na prednosti samskega življenja, kot sta neodvisnost in svoboda. Lahko si neodvisno razporejamo čas in povsem samostojno sprejemamo odločitve, družbeno življenje si uredimo, kot nam ustreza, se oblečemo po svojih željah in jemo, kar želimo.

Kako se spoprijeti s samskim življenjem

Čeprav nam samsko življenje ponuja številne priložnosti, pogosto ne sprejmemo prednosti takšnega življenja. Nekako kar ne vemo, kaj bi sami s seboj. Najpomembnejše je, da sprejmemo stanje, kakršno je, in da ničesar ne obžalujemo ali to poskušamo obuditi. Zazrimo se vase in si recimo: »V redu, sam si in kaj zdaj? Kaj lahko naredim, da zapolnim svoje življenje, da se naučim uživati v tem, kar trenutno imam?«

Preproste stvari, ki zagotavljajo veselje, ko si sam

• Prostor, kjer živiš, mora biti zate najlepši prostor na svetu. Uredi ga tako, da se boš v njem počutil sproščeno in udobno, prav tako, kot ti je najbolj všeč.

• Poglej se v ogledalo in preveri, ali moraš na sebi kaj spremeniti: slog pričeske, barvo las, uravnati telesno težo … Po želji. Za to, da boš dosegel spremembo, ki si jo želiš, si vzemi potreben čas.

• Redno se začni ukvarjati s stvarmi, ki so ti všeč: narava, rekreacija, muzeji, knjige, filmi, kuhanje. V skladu s svojimi obveznostmi ustvari nove rutine: enkrat ali dvakrat na teden kino, sprehod, knjižnica, telovadnica …

• Loti se enega, dveh ali treh konjičkov, začni se zanimati za kaj novega in se učiti.

• Poveži se z ljudmi, ki jih zanimajo enake stvari. Presenetilo te bo, da na svetu obstajajo dobri ljudje, s katerimi se lahko kratkočasiš ob prijetnem in konstruktivnem pogovoru. Morda je prijateljstvo veščina, ki se je naučiš v otroštvu, a nikoli ni prepozno.

• Če imaš prijatelje ali sorodnike, ne čakaj na njihov klic. Pokliči jih in jim pokaži, da obstajaš. Dogovori se za srečanje in pojdi ven.

• Privošči si lep izlet. Odvisno od finančnih zmožnosti lahko izbiraš na primer med pohodom po bližnji okolici, pohajkovanjem po drugih krajih v Sloveniji ali pa med bolj oddaljenimi destinacijami. Vsak odmik od vsakdana nas napolni z energijo, novim znanjem in zanosom. Prebrodi sramežljivost in pojdi! Užival boš.

• Če si zasvojen s televizijo ali spletom, skrajšaj čas, ki ga tako preživiš.

• Omisli si domačo žival. Vedi le, da boš s tem za več let prevzel odgovornost in skrb za drugo bitje. Toda to te bo osrečilo.

• Razmisli, kaj si vedno želel narediti, a tega nikoli nisi storil. Naredi to zdaj.

• Naredi seznam svojih ciljev – in tudi načrt, kako jih boš dosegel.

• Poigravaj se s svojimi mislimi. Zavedaj se jih. Kako tečejo? Če so negativne, jih začni spreminjati – zavestno in korak za korakom. Vsako negativno misel tako ustavi in ji ne namenjaj nobene pozornosti. Kajti naše misli so lahko naše prijateljice – in tudi naši sovražniki.

Osrečijo te lahko čisto preproste stvari.
Osrečijo te lahko čisto preproste stvari.

Kako biti sam sebi v čustveno oporo

Za konec pa: najpomembnejše od vsega je, da sami sebe podpiramo. Ob koncu dneva si vselej povej, kaj si počel. In ko boš videl, kaj vse si naredil ta dan, si reci, da si ponosen nase in vesel. Nasmehni se sam sebi in se začni zavedati svojih sposobnosti. Prav tako si reci, da se ti ni treba ničesar bati in da ti ni treba nič obžalovati, saj si izkoristil dan – in izpolnil sam sebe.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.