fbpx

Kako izbrati najboljšo tablico zase?

Huawei MediaPad M5 Lite

V tablicah je zapakirana vsa moč pametnih telefonov, le na veliko večjem zaslonu. To je priročno, ko gledate Netflix na kavču ali pregledujete dokumente na poti. Z brezžično tipkovnico in miško lahko celo svojo tablico pretvorite v lahko in tanko zamenjavo za prenosni računalnik. A kako izbrati ravno takšno, ki bo služila vsem vašim potrebam?

Na srečo lahko dandanes izbirate med številnimi modeli tabličnih računalnikov, med katerimi lahko izberete tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Zato vas bomo s preprostimi nasveti vodili skozi vse možnosti in specifikacije. Če jih boste upoštevali, bo vaša izbira primerna vašim potrebam. In kupljena tablica prav takšna, s katero boste zadovoljni dolgo časa.

Velikost tablice

Primerjava velikosti:  pametni telefon Huawei P20 Pro in tablica Huawei MediaPad M5 Lite.
Primerjava velikosti: pametni telefon Huawei P20 Pro in tablica Huawei MediaPad M5 Lite.

Seveda je prva izbira, ki nam pride na misel, velikost tablice. Najti morate pravi kompromis med velikostjo zaslona, ​​ki se meri v palcih in je pri tablicah od približno 8 do 13 palcev. Z drugimi besedami, ali bi raje videli več podrobnosti v svojih videoposnetkih ali imeli lažjo napravo, ki bi jo lahko nosili s seboj? Oglejte si tudi ločljivost zaslona, ​​merjeno v slikovnih točkah: naprava, ki premore več slikovnih točk pri isti velikosti zaslona, ​​vam bo dala ostrejšo sliko. Vsekakor pa naj bo ločljivost zaslona vsaj 1080p. Slednja je potrebna za predvajanje FHD-videoposnetkov.

Velikost baterije

Velikost baterije je druga ključna stvar, na katero morate biti pozorni, razen če nameravate ves čas pustiti tablični računalnik doma in ga ne boste uporabljali na poti. Ko boste pregledovali specifikacije, vsekakor upoštevajte tudi velikost same baterije. Tako kot pri splošni učinkovitosti upoštevajte, da veliko drugih dejavnikov, vključno z učinkovitostjo naprave kot celote ter velikostjo in svetlostjo zaslona, vpliva na dolžino življenjske dobe baterije. Zato ni pomembna le absolutna velikost baterije. Ko preverite proizvajalčevo podaljšano življenjsko dobo baterije, si oglejte, ali se ujema s recenzijami naprave na spletu.

Tablični dodatki

Veliko tablic oziroma tabličnih računalnikov lahko opremite z različnimi dodatki. Če boste morda med svojimi aktivnostmi imeli tudi digitalni “doodling” (čečkanje), poskrbite, da ima tablični računalnik podporo za elektronsko pisalo. Če želite tablični računalnik pretvoriti v improvizirani prenosni računalnik, pred nakupom preverite razpoložljive tipkovnice. Večina izdelovalcev tabličnih računalnikov veliko pozornost nameni temu, da lahko napravo uporabite kot zamenjavo za prenosni računalniki. Operacijski sistem se s priklopom zunanje tipkovnice spremeni v vsem znano namizje in že lahko tablico uporabljate kot prenosnik.

Procesorska moč, RAM in notranji pomnilnik

Tablica Huawei MediaPad M5 Light
Tablica Huawei MediaPad M5 Light

Poleg zgoraj navedenih osnovnih lastnosti tablice morate vedno pogledati tudi v drobovje. Tako je pomemben podatek tip in hitrost procesorja, koliko jeder slednji uporablja in kakšna je količina RAM-a, torej delovnega spomina. Večji kot je, več aplikacij lahko teče sočasno, tablica pa načeloma deluje hitreje. Prav tako je pomemben notranji spomin, ki vpliva na to, koliko “filmov” in podatkov boste lahko hranili na vaši tablici. Seveda pa je pomembna kakovost komponent in ali je tablica velikega proizvajalca. Na učinkovitost komponent namreč vplivajo tudi sam inženiring in programske rešitve.

Izberite ekosistem oz. operacijski sistem

Ekosistem: Pametna ura Huawei Watch + Huawei P20 Pro + Huawei MediaPad M5 Lite
Ekosistem: Pametna ura Huawei Watch + Huawei P20 Pro + Huawei MediaPad M5 Lite

Tako kot prenosni računalniki in pametni telefoni tudi tablice ponujajo s tremi glavnimi izbirami operacijskega sistema – ekosistemi. Tukaj ne bomo šli v popolno primerjavo, vendar lahko poudarimo nekaj ključnih točk, ki jih morate upoštevati. V praksi gre za ekosisteme. Tablica + telefon + računalnik + pametna ura. Če vam uspe uskladiti ekosistem, lahko pričakujete najbolj učinkovit izkoristek naprav.

Apple tako stavi na tablico iPad, ki jo poganja operacijski sistem iOS, ki je odličen operacijski sistem za tablične računalnike. Kot uporabniki iPhona že vedo, je iOS odličen, vse dokler se ne začne pogovarjati z napravami, ki niso iz velike družine Apple. Tako velikokrat slabše deluje z drugo strojno in programsko opremo oziroma se z njo povezuje. Torej, če vaš računalnik, telefon in druge naprave uporabljajo druge operacijske sisteme, na primer Android ali Windows, potem iOS “tablica” morda ni najbolj primerna izbira.

Seveda tudi Google pravi, da je operacijski sistem Android najboljši sistem za tablice. Vsekakor pa je na voljo veliko večja izbira naprav, kot pri iOS, kjer operacijski sistem uporablja le iPad. To do določene mere lahko predstavlja celo prednost. V povezavi z nosljivimi napravami, ki večinoma podpirajo Android Wear (pametne ure), pa je ekosistem Androida zares bolj vsestranski kot iOS in lažje ter bolje povezljiv z napravami, ki niso Apple.

Pomemben je ekosistem v katerem delujejo vaše naprave.
Pomemben je ekosistem v katerem delujejo vaše naprave.

Na koncu pa imamo še tablice, ki jih poganja Microsoftov Windows. Microsoft je razvil Windows 10 za delo na namiznih računalnikih, prenosnih računalnikih in tabličnih računalnikih – v nasprotju z iOS in Android v tabličnem računalniku v bistvu dobiš celoten operacijski sistem za namizne računalnike. Kar pomeni, da je vaša tablica v osnovi pravi računalnik. Težava je, da je Microsoft pred leti opustil razvoj operacijskega sistema za pametne telefone, kar pomeni, da njihov ekosistem ni popoln. Preprosto manjka podpora telefona.

Upamo, da smo vam pribljižali svet tablic in olajšali izbiro vaše naslednje tablice.

TABLICA NA SLIKAH: Huawei MediaPad M5 Light
Na slikah članka je dostopna tablica Huawei M5 Lite, za katero je treba odšteti okoli 329 evrov. Znesek, ki je absolutno primeren za tovrsten tip naprave. Sicer 10,1-palčna naprava je lično oblikovana ter zmore ustvarjati spodobno zvočno kuliso, saj ji pomagajo zvočniki, ki so jih pomagali razviti pri Harman Kardonu. Zvok je dober in gledanje filmov ali igranje igric bo ne le vizualno, ampak tudi akustično doživetje. Omogoča gledanje posnetkov v FHD-kakovosti, kar je pomembno predvsem za vse, ki veliko časa preživimo na YouTubu. Ima zmogljiv procesor, ki mu družbo dela 4 GB RAM-a in 64 GB ROM-a, notranji spomin pa lahko preprosto razširite s spominsko kartico. Tablico lahko 1, 2, 3 napolnimo prek hitrega polnilnika, a to ne bo prav pogosto opravilo, saj premore kar 7500 mAh baterijo. Dovolj za ogled kar nekaj celovečernih filmov. Ne le to, za tablico lahko dokupimo e-pisalo, s katerim postane zaslon naprave umetniško platno, na katerem je mogoče resno ustvarjanje ali pa le sproščujoče igranje.

Galerija slik: Huawei MediaPad M5 Lite

Tablice so v nekaterih aktivnostih absolutno boljše orodje. Ker se navade uporabnikov tako zelo spreminjajo, nas zanima vaše mnenje, pri katerih aktivnostih bi prav vi raje uporabljali tablico. Zato smo pripravili preprosto anonimno raziskavo.

Za vaše sodelovanje sem vam iskreno zahvaljujemo. Med drugim nam prav ta raziskava pomaga pri razvoju našega spletnega portala.

Dodatne Informacije

Vsebino omogoča:
Huawei

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!