fbpx

Kako je Einstein reševal miselne izzive v spanju in kako jih lahko tudi ti

Obstaja znanstveno dokazan način, kako lahko praktično med spanjem rešujete težave.

Jejte. Spite. Rešite probleme. Ponovite. Verjetno preživite velik del časa za spopadanje z izzivi, zlasti ko ste v službi.
Številni svetovni poslovni vizionarji, od Sara Blakely do Richarda Bransona, svoj uspeh dolgujejo njihovi sposobnosti prepoznavanja težav (nezadovoljenih potreb potrošnikov) in zagotavljanju rešitev.

Če želite biti boljši kakor drugi, predlagamo, da začnete odgovore iskati v spanju – dobesedno. Gre za metodo, ki se imenuje jahanje theta možganskih valov. To ni samohipnoza ali zen meditacija, ampak čista znanost.

Poznamo štiri stopnje možganskih valov.
Raziskovalec Ned Herrmann razlaga, da se možganski valovi (električna aktivnost, ki izhajajo iz možganov) pojavljajo v štirih fazah, ki so odvisne od stopnje vaše aktivnosti.

Ko ste zelo aktivni, ustvarjate beta valove. Ko ste sproščeni vaši možgani preklopijo na alfa valove. Četrta fazo predstavljajo delta valovi, ki nastopijo, ko ste v globokem spanju.

Izkoristite moč sanj.

Tretjo fazo valov, ki se imenujejo theta valovi, pa potrebujete za reševanje problemov.

Posamezniki, ki se veliko vozijo, pogosto dobijo v tistem času dobre ideje, pravtako
recimo med tuširanjem, britjem ali umivanjem zob. Zakaj? Ker ste v tistem času v theta stanju. To je stanje, v katerem opravila postanejo tako samodejna, da se duševno oddaljite od njih. Zamisel, ki se porodi v tem času, je čista, prosta in se zgodi brez cenzure ali krivde, pravi Herrmann in nadaljuje.

V tej fazi ste tudi, ko zaspite ali se zbudite ter med aktivno budnostjo in globokim sanjarjenjem. Včasih lahko v ciklu prebujanja posamezniki ostanejo v theta stanju dlje časa, recimo pet do 15 minut, kar jim omogoča prost pretok idej o včerajšnjih dogodkih ali premišljevanje o aktivnostih prihodnjega dne. Ta čas je lahko izjemno produktiven in je obdobje zelo smiselne in ustvarjalne miselne dejavnosti.

Ali obstaja kakšen dokaz, da to deluje?
Uspešni ljudje že stoletja delajo na takšen način. Umetniki, kot je Salvador Dali, pisatelji Mary Shelley in veliki misleci, so razumeli, da je zgodnja faza spanja, ko v možganih prevladujejo theta valovi, najboljši čas za ustvarjanje.

Tudi Albert Einstein in Thomas Edison sta se zanašala na te trenutke iz katerih sta črpala svoje ideje. Zgodaj zjutraj, ko ste še vedno v tem stanju, je ustvarjalen um pripravljen za reševanje problemov in za razmislek o dnevnih izzivih.

Ne gre za nemogoče stvari in resnično lahko to, kar je delovalo za Einsteina, deluje tudi pri vas.

Kako se naučiti uporabljati Theta valove v poslovnem svetu?
Redno izvajajte spodaj navedene vaje in razvili boste pozitivno navado, ki bo vašo produktivnost dvignila na novo raven.

1. Izberite nalogo

Ko se zjutraj pričnete prebujati in so vaše oči še zaprte ter možgani še vedno sanjajo, pomislite na težavo ali nalogo, s katero se morate spoprijeti ta dan. Morda gre za težaven pogovor, pogajanja s stranko, pisanje poročil ali ustvarjanje nove marketinške kampanje. Ne glede na to, koliko opravkov se pretaka v vaši glavi, izberite le enega in pustite, da možgani o njem razmišljajo.

Ne preusmerjajte misli v nobeno smer, samo ostanite osredotočeni na to temo. Možgani so se že lotili ​​te težave v vaši podzavesti, saj ko začnete razmišljati o temi, bo vaša podzavest takoj začela iskati rešitev.

Zapisujete si misli.

Na ta način boste pogosto spomnili kakšne koristne ideje. Verjetno boste pozabili to početi vsak dan. A čim pogosteje boste to izvajali, prej bo to postalo navada, in le še en del jutranje rutine.

2. Zapisujte si

Najbolj težaven del reševanja težav v tej fazi je ta, da ponavadi pozabite na nove ideje, ko vstanete. Zgodi se vam, da razmišljate pod prho, kaj se že morate spomniti. Poskušali se boste spomniti tistih treh briljantnih točk, ki ste jih že miselno zasnovali. Zaradi tega si morate vse ideje zapisati takoj, ko odprete oči.
Vzamite v roke vaš telefon in si zapišite svoje misli ali jih posnemite. Bodite kratki, zapišite le ključne besede, stvari, ki vam bodo kasneje osvežile spomin.

Razmislite o uporabi pisala in papirja za zapisovanje svojih zamisli, tako da elektronska svetloba ne bo motila vašega spanja.

3. Pregled

Spremljajte svoje theta misli, zamisli, ideje, da boste lahko v njih skozi čas našli določene vzorce in rešitve. Saj razmišljanje v theta fazi izkorišča vaše umske sposobnosti, ki so povezane z reševanjem problemov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!