fbpx

Kako lahko vodenje dnevnika hvaležnosti izboljša naš dan?

Malenkost, ki naredi razliko

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Najpogosteje se drugim ljudem zahvaljujemo za storitve ali podporo in to velja za zelo običajno gesto. Kdaj pa ste se nazadnje zahvalili »višji sili« ali sebi za lepe stvari, ki so se vam zgodile, za pridobljene lekcije in malenkosti, ki so vam polepšale dan? Majhen zvezek, pisalo in razmišljanje o tem, za kaj ste danes hvaležni, lahko močno vpliva na duševno zdravje in kakovost življenja.Vse to lahko zelo enostavno vključite v svoj vsakdan in to v le nekaj minutah.

Raziskava, objavljena v reviji Traumatic Stress je namreč razkrila, da pisanje z roko, za razliko od tipkanja, zlasti v stresnem življenjskem obdobju, vodi k višji stopnji samoodkrivanja in hkrati prinaša večje terapevtske koristi. Poleg tega je to lahko čas, ko se ob koncu dneva končno odmaknete od svojih mobilnih telefonov in računalnikov ter naredite nekaj, kar je resnično dobro za vas.

Če želite napisati svoj dnevnik hvaležnosti, potrebujete le zvezek in pisalo. Začnete lahko tako, da vsak večer zapišete pet stvari, za katere ste tisti dan hvaležni. Morda zadnji kos torte, ki ste ga uspeli zgrabiti v pekarni, prva izgovorjena beseda vašega otroka itd. Poskusite biti čim bolj ustvarjalni in natančni, da ne boste vedno znova ponavljali iste stvari. Dodate lahko tudi risbe, naredite miselne vzorce.

Vsak večer zapišite, za kaj ste hvaležni, namreč uspeh brez hvaležnosti je največji neuspeh.
Foto: Rafael Leao/ Unspash

1. Spremeni pogled na lastne uspehe

Psihologi so mnenja, da je uspeh brez hvaležnosti največji neuspeh od vseh. Zgodi se, da velikokrat vse dobro jemljete za samoumevno in se niti za trenutek ne ustavite, da bi bili hvaležni za vse lepe stvari, dokler se ne zgodi kaj hujšega, kar vas privede do razmišljanja. Doseči uspeh, za katerega ste trdo delali, naj bo to diploma, objava knjige, pisanje člankov, rojstvo otroka ali karkoli drugega je velika stvar in zato morate biti hvaležni. Ni pomembno, ali se zahvaljujete vesolju ali ljudem okoli sebe, dobro je, da vso hvaležnost prelijete na papir.

2. Izboljšuje duševno zdravje

Ste že kdaj srečali nekoga, ki misli, da je vaše življenje popolno in vam zavida, vi pa v njem vidite samo vse slabe stvari, ki so se vam zgodile? Tako črnogledo razmišljanje drastično vpliva na vaše razpoloženje in duševno zdravje. Toda pisanje pozitivnih zapiskov v dnevnik in njihovo naknadno branje vam bo dalo jasnejšo sliko o tem, da se v življenju res imate česa veseliti. Vse to lahko vpliva na izboljšanje duševnega zdravja.

3. Poveča empatijo in zmanjša agresijo

Študija iz leta 2012, ki so jo izvedli na Univerzi v Kentuckyju, je pokazala, da imajo ljudje, ki so bolj hvaležni, bolj primerne manire v javnosti, hitreje pokažejo empatijo do drugih in je manj verjetno, da bodo pokazali agresivno vedenje v javnosti in doma, tudi ko se znajdejo v negativnih situacijah.

4. Poveča samozavest

Samozavest je v psihologiji definirana kot podoba, ki jo ima posameznik o sebi na podlagi videza, sposobnosti, znanja, veščin in zunanjih dejavnikov. Negativne izkušnje lahko drastično vplivajo na podobo, ki jo imate o sebi, pa tudi na to, kar o sebi slišite od drugih. A enako je s pozitivnimi stvarmi, ki jih slišite o sebi, zato je dobro, da si te zapisujete.

5. Izboljša spanec

Določene raziskave so pokazale, da že samo 10 do 15 minut vodenja dnevnika hvaležnosti pred spanjem izboljša kakovost spanja. Manj se boste zbujali in dlje spali, kar je nujno za ohranjanje fizičnega in duševnega zdravja. K temu seveda pripomorejo še drugi dejavniki, kot so dobra hrana in dobro fizično počutje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.