Kako na Hrvaško in iz nje: Testni centri na Hrvaškem, kjer lahko opravite PCR in hitri antigenski test

Foto: prasesh Shiwakoti / Unsplash

Prehajanje državnih meja z našimi sosedami še vedno poteka pod določenimi protokoli in ukrepi za zajezitev širjenja korona virusa. Ker je pred nami sezona, ko bomo Slovenci ponovno počitnikovali v sosednji Hrvaški, vam v nadaljevanju ponujamo najbolj aktualne informacije glede vstopa na Hrvaško in vstopa nazaj v Slovenijo ter kje opraviti PCR in hitre antigenske teste na Hrvaškem.

Vstop na Hrvaško iz Slovenije

Hrvaška je sprejela odlok, ki velja do konca aprila in s kateri določa, komu je dovoljen vstop v njihovo državo ter pod kakšnimi pogoji. Za potnike iz Slovenije velja, da lahko vstopijo:

 • Z negativnim hitrim antigenskim testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur in more biti opravljen v državi članici EU. Potrdilo more biti pisno in vam ga izda izvajalec testa. V primeru, da boste na Hrvaškem ostali več kot 10 dni, morate do desetega dne od izdaje prvega testa ponovno narediti hitri test.
 • Z negativnim PCR testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur.
 • S potrdilom o cepljenju proti covid-19, vendar more od zadnje doze cepiva preteči 14 dni oziroma pri cepivu, ki se cepi le z eno dozo prav tako 14 dni po opravljenem cepljenju. V primeru prejetja samo prvega odmerka cepiva AstraZeneca, Slovenija omogoča prehod meje po 21. dneh, za vstop na Hrvaško pa boste kljub temu potrebovali negativnim hitrim ali PCR testom.
 • Potrdilo o prebolelem covid-19. Prebolelost lahko izkažete s potrdilom o pozitivnem PCR ali hitrem testu ali potrdilom zdravnika (potrdilo o protitelesih ni več dovolj za prestop meje). Potrdilo more biti starejše od 11 dni.

Vstop je možen tudi brez kateregakoli zgoraj navedenega potrdila, vendar se vam v tem primeru odredi 10 dnevna karantena, ki jo lahko skrajšate z negativnim hitrim ali PCR testom. Lokacije, kjer na Hrvaškem opravite test so spodnji povezavi.

TESTNI CENTRI NA HRVAŠKEM ZA PCR IN HITRE ANTIGENSKE TESTE

Izjeme za vstop na Hrvaško brez opravljenega testa ali odrejene karantene:

 • Otroci mlajši od 7 let v spremstvu staršev ali skrbnika, ki ima ustrezno potrdilo za vstop na Hrvaško brez karantene.
 • Potniki, ki so v tranzitu največ 12 ur, čezmejni delavci, šolarji, nujni družinski stiki, nujni zdravstveni posegi, nujni poslovni razlogi (obvezno povabilo za sestanek na Hrvaškem), delavci v kritični infrastrukturi npr. zdravstvo, policisti, vojska, civilna zaščita, pomorci in prevozniki.
Foto: Waldemar Brandt / Unsplash

Vstop v Slovenijo iz Hrvaške

Hrvaška je trenutno še vedno na seznamu rdečih držav, zato za vstop v Slovenijo iz Hrvaške veljajo posebni ukrepi. Povratek v Slovenijo brez karantene je možen:

 • Z negativnim PCR testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur in more biti narejen v EU
 • S potrdilom o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejše od 21 dni in ni starejše od 6 mesecev, ali s potrdilom zdravnika, da ste preboleli covid-19 in od simptomov ni minilo več kot 6 mesecev.
 • S potrdilom o cepljenju proti covid-19, če je od prejema drugega odmerka cepiva Biontech/Pfizer preteklo najmanj 7 dni ali cepiva Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiv AstraZeneca, Sputnik ali cepiva Johnson & Johnson in je od tega preteklo najmanj 21 dni.

Če oseba pri vstopu v Slovenijo nima ustreznega potrdila ali ne sodi med spodnje izjeme, se jo napoti v 10-dnevno karanteno, ki jo ni mogoče predčasno odpraviti s testiranjem.

Tudi pri prehodu iz Hrvaške v Slovenijo imamo nekaj izjem, ki za vstop v Slovenijo ne potrebujejo PCR testa ali se jim ne odredi karantena:

 • Za lastnike, najemnike in uporabnike nepremičnin (apartma, pavšal, plovilo) v državah EU velja izjema prehajanja meje s hitrim ali PCR testom, če se čez mejo vračajo v 72 urah (odlok velja od 26.4.2021). Hitri test je v primeru te izjeme veljaven 72 ur od odvzema brisa. Izjema velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj. V primeru pavšala izjema velja tudi za osebe (uporabnike) napisane na pavšalni pogodbi.
 • Osebe, ki so v tranzitu čez Slovenijo največ 12 ur oziroma tovorni promet največ 8 ur.
 • Otrok, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno in mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo.
 • Oseba, ki mejo prehaja iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje, nastanek materialne škode, ali iz poslovnih razlogov in se vrača čez mejo v 12 urah po prehodu meje.
 • Oseba, napotena na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza ali z njega.
 • Oseba z diplomatskim potnim listom ali tujega varnostnega organa npr. policija, pravosodje ali pripadniku Slovenske vojske, ki se vrača z misije ali pripadniku služb zaščite in reševanja za humanitarne prevoze in reševanje in se vračajo v 24 urah.
 • Oseba, ki je bila iz tujine pripeljana z reševalnim vozilom.
 • Pripadniku policije ali uslužbencu državnega organa, ki se vrača z napotitve na delo v tujini, ter uslužbencem državnih organov in akreditiranim novinarjem na službeni poti v tujini (taka oseba mora opraviti testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 s PCR testom ob prihodu v Slovenijo, pogoje za osamitev pa ji do prejema izvida testiranja zagotovi delodajalec).
 • Oseba, ki dnevno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo ali izobraževanje, in oseba, ki prevaža dnevne šolarje in se čez mejo vrne tako po opravljenem prevozu
 • Dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v 10 urah po prehodu meje – velja tudi za njihove ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Kje na Hrvaškem do PCR in hitrega testa

Vse lokacije testiranj po posameznih županijah in mestih se nahajajo na spodnji povezavi/gumbu:
TESTNI CENTRI NA HRVAŠKEM ZA PCR IN HITRE ANTIGENSKE TESTE

V nekaterih turističnih podjetjih in kampih gostom ponujajo posebne pogoje in cene testiranja, sicer pa so redne cene PCR testov zelo različne in se gibljejo med 400 do 800 HRK. Na testiranje se je potrebno predhodno prijaviti. kontakte za prijavo in cene testiranja najdete na spodnji povezavi/gumbu:
TESTNI CENTRI NA HRVAŠKEM ZA PCR IN HITRE ANTIGENSKE TESTE
Ob vstopu v Slovenijo morate pokazati pisno potrdilo o negativnem testu, vendar zanj ni potrebno imeti prevoda iz hrvaščine v angleščino.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Aminess Gaia Green Villas: oblikovalsko dovršene počitnice na Krku