fbpx

Kako odkriti lažnivca: 10 znakov, da vam nekdo laže

Foto: Envato

Nobena skrivnost ni, da se vsi kdaj zlažemo. Raziskave celo kažejo, da kar 60% odraslih izreče vsaj eno laž v 10-minutnem pogovoru. Zato je vedeti, kdaj nekdo govori resnico in kdaj ne, zelo uporabna spretnost. Sledi 10 znakov, ki kažejo, da sogovorniku ni za verjeti.

1. Ves čas maha z rokami

Če niste prepričani, ali bi sogovorniku zaupali, opazujte njegove kretnje. Če pretirano maha z rokami, to kaže, da se s telesom zavestno ali podzavestno na vse načine trudi, da bi vas prepričal. Seveda so kretnje nekaterih bolj izražene kot od večine, zato boste najbolje vedeli, da gre za laž, če osebo poznate in opažate, da z rokami maha veliko več kot je zanjo običajno.

Ali sogovornik z rokami maha več kot običajno? Foto: Keira Burton / Pexels

2. Pove premalo ali preveč

Lažnivca najlaže prepoznate tako, da ga pozorno poslušate. Strokovnjaki ugotavljajo, da bo večina, ko ne govori resnice, naredila eno od dveh napak: ali bo ponudila preveč ali pa premalo podrobnosti. Če vam nekdo nek dogodek opisuje preveč natančno in v zgodbo vključuje nepomembne podatke, je to znak za alarm. Prav tako pazite, če se pogovoru izogiba in so njegovi odgovori kratki in skopi.

3. Njegova zgodba se spreminja

Eden od trikov je tudi, da o dogodku, v katerega dvomite, lažnivca povprašate večkrat. To storite mirno in brez obtoževanja, bodite pa pozorni na podrobnosti, ki ste jih slišali v prvo. Če se je zgodba spremenila, to kaže, da nekaj ni v redu.

4. Pozornost preusmerja na vas

Jasen znak, da se nekdo laže, je, da se postavi v obramben položaj in vas začne obtoževati, da mu ne zaupate, tudi ko za tak način pogovora ni nobenega razloga. Če nekdo govori resnico, bo v zelo redkih primerih deloval razburjeno in sovražno.

Lažnivec se bo prehitro postavil v obrambni položaj Foto: Alex Green / Pexels

5. Tresejo se mu noge in roke

Nekateri z besedami ne bodo naredili usodne napake, vendar pa jih bo izdala govorica telesa. Bodite pozorni, ali se sogovorniku tresejo noge ali roke, ali deluje nemirno in zmedeno, se konstantno preseda in prestavlja v drug položaj….

6. Levo stran ustnic premika bolj kot desno

Bodite pozorni na sogovornikove ustnice. Če se vam zdi, da ga na levi strani sili v nasmeh, ki spominja bolj na posmeh kot pristno izražanje sreče, je čas za premislek o trditvah, ki vam jih skuša predati. Prav tako je znak živčnosti zaradi laganja tudi grizenje ustnic.

7. Njegovi odgovori so počasni

Če nekdo ob preprostem vprašanju potrebuje čas za razmislek, to ni dober znak Foto: Liza Summer / Pexels

Ko nekoga vprašamo nekaj povsem preprostega, ni nobenega razloga, da bi si za razmislek moral vzeti več kot 5 sekund. Če sogovornik potrebuje nekaj časa, da se spomni, kje je bil prejšnji večer, s kom se je družil…. to skoraj zagotovo pomeni, da njegove besede niso iskrene.

8. Uporablja taktiko preusmerjanja

Taktika preusmerjanja vključuje zamenjavo teme, takoj ko pogovor nanese na dogodek, o katerem se oseba laže, uporabo stavkov, ki so nesmiselni in katerih edini namen je, da vas zmedejo in odgovarjanje na vprašanje z drugim vprašanjem, kot je recimo: “Zakaj bi to storil?” Lažnivec vas bo tudi poskušal prepričati, da ni razloga, da bi se lagal, da je z vami vedno iskren itd. To po navadi niso izjave, ki jih uporablja tisti, ki dejansko govori resnico.

9. Izraža več negativnih kot pozitivnih čustev

Raziskave kažejo, da bodo lažnivci poleg tega, da bodo izgledali nervozni, tudi uporabljali več besed, ki izražajo negativna čustva. Redko kdo si je sposoben na obraz priklicati veselje, v katerega pristnost ne boste podvomili, ko vam razlaga izmišljeno zgodbo. Večina bo dogodek predstavila kot nič posebnega ali razprave vrednega.

10. Konstantno gleda okoli sebe

Veliko ljudi je ob laganju preveč živčnih, da bi lahko vzpostavili dolgotrajen očesni stik. Njihov pogled bo namesto tega plesal po sobi in tleh, s čimer bodo nevede izdali, da njihova zgodba pač ni taka, kot trdijo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!