fbpx

Kako pametni telefon zavarovati pred kibernetičnimi napadi in vdori hekerjev?

Foto: envato

V zadnjem desetletju so pametni telefoni postali naši nepogrešljivi spremljevalci. To ima veliko prednosti- kadarkoli lahko pridemo v stik z najbližjimi, s pomočjo zemljevida lahko brez težav najdemo pot do lokacije, kamor smo namenjeni, vse lepe trenutke lahko obeležimo s kamero... Vendar pa ne smemo pozabiti tudi na nevarnosti, ki na nas prežijo iz teh pametnih naprav in ena od njih je gotovo kibernetski napad oziroma vdor s strani hekerjev. Za vas smo poiskali enostaven način, kako se zavarovati pred kibernetskimi napadi in vdori hekerjev.

Naši mobilni telefoni vsebujejo obilico osebnih podatkov, ki jih pač ne bi želeli deliti z javnostjo- od naše lokacije, zasebnih sporočil in fotografij, pa tudi podatkov naših bančnih in ostalih računov.
V trenutnih časih, ki jih izredno zaznamujejo občutki negotovosti, se veliko ljudi sooča s strahom pred vdorom hekerjev in kibernetskimi napadi. Na žalost ne obstaja rešitev, ki bi vas in vaš telefon pred njimi popolnoma obvarovala, vendar pa so strokovnjaki našli povsem enostaven način, kako možnost kraje vaših podatkov zmanjšati.

Marsičesa na našem telefonu pač ne želimo deliti z javnostjo Foto: Lisa Fotios / Pexels

Kako zavarovati svoj mobilni telefon pred kibernetičnimi napadi in hekerji

Včasih je najboljša rešitev prav tista, ki se zdi najbolj enostavna. Strokovnjaki predlagajo, da svoj mobilni telefon zavarujete s ponovnim zagonom.
To pomeni, da telefon najprej izklopite, nato pa ga ponovno vklopite. Le-to bo morebitnim hekerjem otežilo dostop do vaše naprave, vam pa pomagalo, da se počutite varnejše. Strokovnjaki predlagajo, da ponovni zagon pametnih telefonov opravite vsaj enkrat tedensko.

Telefon ponovno zaženite vsaj enkrat tedensko Foto: George Dolgikh / Pexels

Dodatni nasveti, kako hekerjem preprečiti dostop do vaše naprave

Da bi vdor v vaš telefon preprečili, predlagamo, da se držite tudi drugih nasvetov varne uporabe pametnih naprav. Eden najpomembnejših je gotovo, da svojih osebnih podatkov ne izdajate nikomur in da sumljivih sporočil, ki prihajajo iz vam neznanih naslovov, ne odpirate. Eden najpogostejših načinov, kako hekerji vdrejo v socialna omrežja, je, da uporabniku pošljejo povezavo do strani, ki izgleda kot prva stran socialnega omrežja, kot je Instagram, Facebook ali celo e-mail. Nič hudega sluteči uporabnik v prijavno okence nato vnese svoje uporabniško ime in geslo ter tako hekerju omogoči, da dostopa do njegovega računa. Zato se v socialna omrežja nikakor ne prijavljate nikjer drugje, kot v aplikaciji oz. naslovu, ki ste ga sami vtipkali v google.

Prav tako ne odgovarjajte na sporočila, ki izgledajo, kot bi prišla iz vaše banke. Predlagamo, da banko, če v pristnost sporočil niste prepričani, pokličete in tako preverite, ali so vam sporočilo dejansko poslali. Prav tako se ne javljajte neznanim številkam, sploh tistim, ki prihajajo iz drugih držav.
Bodite pozorni tudi, da svoj telefon zaklepate z geslom, ki ga veste samo vi in da za socialna omrežja izberete geslo, ki bo kombinacija črk, številk in ločil. Nikar ne imejte le enega gesla za vsa socialna omrežja, ki jih uporabljate: tako boste morebitnemu hekerju delo zelo olajšali. Ko na svoj telefon nalagate aplikacije, pazite, da boste izbirali le take, ki prihajajo iz zaupanja vrednih ponudnikov.

Kdaj pa uporabljati mobilne in spletne aplikacije, s katerimi izvajate plačila? Strokovnjaki svetujejo, da se njihovi uporabi izogibate, ko ste prijavljeni v javno Wi-Fi omrežje, do katerega lahko dostopa več ljudi. Wi-Fi in Bluetooth tudi izklopite, ko ju ne uporabljate.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!