fbpx

Kako potovati ceneje: nasveti za popotnike z nizkim budgetom

Foto: pixabay / Jan Vašek

»Kako potovati ceneje?« je vprašanje, ki se v trenutni draginji poraja marsikomu. Ni nujno, da je potovanje drago, da postane nekaj posebnega. Sploh ne. Preverite nekaj nasvetov, s katerimi boste prihranili nekaj težko prisluženega denarja na naslednjem potovanju.

Najsi bo daljši vikend ali počitnice, vedno se je dobro vprašati, kako potovati ceneje. Čeprav velja, da so potovanja draga, pa temu ni nujno tako. Obstaja vrsta načinov, s katerimi lahko potujemo na denarnici prijazen način.

Kako potovati ceneje in videti svet

Načrtujte vnaprej

Pomembno je, da načrtujete vnaprej. Rezervirajte svoje vozovnice in nastanitev dovolj vnaprej, da izkoristite popuste za zgodnje nakupe in se izognete dvigom cen v zadnjem trenutku. Dobro je, da ste pri tem prilagodljivi, kar se datumov tiče in potujete izven sezone ali ob delavnikih, saj boste s tem prihranili pri nakupu letalskih vozovnic. Določite proračun, da bo jasno, koliko si lahko privoščite zapraviti na potovanju, in temu primerno razporedite sredstva.

Foto: Unsplash/Daniel Jensen

Izberite pravo namestitev (ceneje)

Raziščite in rezervirajte svojo namestitev, kot so hoteli, hostli ali počitniški najemi, vnaprej, da zagotovite najboljše cene in razpoložljivost. Smiselno je razmisliti tudi o alternativni namestitvi. Namesto bivanja v hotelu razmislite o bivanju v hostlu, domači hiši ali počitniškem najemu. Te možnosti so lahko bistveno cenejše in zagotavljajo bolj pristno potovalno izkušnjo.

Pomembno je, da pri tovrstnih namestitvah poskrbite za to, da imate na voljo kuhinjo, v kateri si lahko pripravite obroke (s čimer boste prihranili na restavracijah). Poleg tega lahko namestitve poiščete nekaj minut iz centra, saj bodo cene precej nižje kot v strogem centru mesta.

Foto: Unsplash/Rolands Varsbergs

Poslušajte domačine

Kako potovati ceneje? Kot domačini, seveda. Namesto da obedujete v turističnih restavracijah, raziščite lokalne restavracije in ulične prodajalce hrane. To vam lahko prihrani veliko denarja in zagotovi bolj pristno kulturno izkušnjo.

Posvetujte se z domačini in upoštevajte njihova priporočila o najbližjih zanimivostih, namesto da se držite običajnih turističnih poti.

Foto: Unsplash/Dino Reichmuth

Previdno pri prevozu

Raziščite možnosti lokalnega prevoza: uporabite javni prevoz, hodite ali si izposodite kolo, za premikanje po mestu, namesto da bi uporabljali taksije. Če razmišljate o okoliških destinacijah, se na pot odpravite z avtomobilom.

Ta način potovanja je pogosto ugodnejši od letala (ni pa nujno), prav tako pa se vaše potovanje začne že na cesti, s pikniki, slikovitimi razgledi, morda lahko v avtomobilu celo prespite. To seveda ni ena izmed možnosti, če imate radi udobje ali se odpravljate na pot z otroki.

Foto: Unsplash/Ian Dooley

Iščete poceni lete?

V uredništvu priporočamo cheaptickets.com! Z obsežno mrežo letalskih prevoznikov in potovalnih partnerjev boste našli neprekosljive cene za lete za vse destinacije. Načrtujte svojo naslednjo avanturo danes s cheaptickets.com.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.