fbpx

Kako potovati z letalom v letu epidemije koronavirusa?

CVOID 19 in potovanja z letalom

Foto: Markus Winkler

Koronavirus je leta 2020 močno udaril letalsko industrijo, ki se vseeno počasi pobira in išče načine za potovanja v spremenjenem svetu. Tudi zato smo zbrali nekaj nasvetov kako potovati z letalom v letu epidemije koronavirusa.

Letalski prevozniki so se začeli prilagajati resničnosti COVID-19. Če nameravate leteti, preverite, ali ima letalska družba na voljo ukrepe, ki omogočajo socialno distanciranje, kadar je to mogoče, uveljavljajo uporabo maske za obraz in zagotavljajo širok dostop do sredstev za razkuževanje rok ali umivanje rok. Na letih običajna medicinska maska ni priporočljiva, temveč izberite takšno, ki ima visoko stopnjo zaščite, torej masko N95 ali FFP2.

Foto: Ismail Mohamed
Potovanja z letalom so drugačna!

Ne pozabite, da je zrak na letalu precej čist zaradi industrijskih standardov in predpisov, ki zahtevajo kroženje zraka in tako imenovane HEPA filtre. Zato je prenos virusov in drugih mikrobov po zraku redek, podobno kot na prostem. V letošnjem letu pa se je prezračevanje še dodatno posodobilo in nadgradilo. Težave na letalih nastanejo s socialno distanco, ki povečuje možnost prenosa koronavirusa skozi aerosole, ki jih sprošča okužena oseba. Možen je tudi prenos tudi z dotikom onesnaženih površin. Zato je pomembno, da nosite masko za obraz, ki se dobro prilega (FFP2, N95) in se zavestno omejite, kako se dotikate predmetov. Seveda je izjemno pomembna higiena rok, zato pogosto čistite roke in jih razkužujte.

9 trendov za potovanja v 2021: potovanje v času koronavirusa

Opomba: potovanje na letališče med izbruhom koronavirusa in čas, ki ga preživite na letališču med prijavo, varnostnimi pregledi, vkrcanjem in prevzemom prtljage, sta lahko bolj tvegana kot dejanski let, zato ne pozabite na previdnostne ukrepe na vseh delih potovanja.

Nasveti za potovanje z letalom

  • Obvezno naredite PCR test nekaj ur pred samim potovanjem in si s tem omogočite 48 urni balonček prehoda meje v večini držav.
  • Izbirajte le direktne lete v kolikor je mogoče. Izogibajte se večim postankom na letališčih.
  • Vselej zavarujte potovanje za primer odpovedi. Obstajajo različni paketi zavarovanj, ki jih ponujajo letalske družbe in zavarovalnice.
  • Sklenite turistično zavarovanje, ki pokriva morebitno okužbo in zdravljenje za COVID-19.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!