fbpx

Kako prepoznati lažnivca: 5 načinov, da preverite, če se nekdo laže

Foto: Apostolos Vamvouras / Unsplash

Marsikdaj bi si želeli imeti posebno moč, s katero bi lahko vedno vedeli, ali bližnja oseba laže, a to ni mogoče. Lahko pa uporabite določene metode, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Čeprav laži niso zaželene, so skoraj vedno prisotne. Nekatere laži so majhne in neškodljive in zadevajo nekatere nepomembne malenkosti iz življenja, ali pa velike, ki ustvarijo popoln kaos v življenju.

Prepoznate jih lahko po določenem načinu vedenja, ki je značilen za osebo, ki skriva resnico!

1. Oseba, ki laže, se nikoli ne omeni

Osebo, ki laže o določeni situaciji ali stvari, boste prepoznali tako, da se v zgodbi, ki vam jo pripoveduje, nenehno izogibate omembe – sebe. Lažnivec vedno, da bi se zagovarjal, predstavlja druge osebe.

via GIPHY

Vprašajte se, kako oseba, ki vam govori resnico, ve, kaj je resnica, če ni bila priča določeni situaciji.

2. Razlage tistega, ki laže, so zelo preproste

Ko vam nekdo laže, se nikoli ne bo spuščal v podrobnosti situacije, o kateri govori, iz strahu, da bi pri podrobnejšem razlaganju, torej laganju, zmotil in da se nekateri deli zgodbe ne bi ujemali. Torej, če opazite, da vam nekdo daje kratke razlage za določene situacije, ki vas zanimajo, vedite, da laže. Če v zgodbi ne omeni sebe, imate še en zanesljiv znak, da oseba ni iskrena do vas.

3. Tisti, ki lažejo, izražajo negativen odnos

Lažnivci običajno izražajo zelo negativen odnos, ko lažejo, in to na zelo hrupen način, ker se podzavestno počutijo krive zaradi lastnih laži, pa tudi zato, da zvenijo bolj prepričljivo. Na primer, če oseba, ki jo morate srečati, precej zamuja, bo njen izgovor za to verjetno poln kletvic in zamer zaradi prometnih zamaškov. Tisti, ki vam ne laže, pa vam bo z umirjenim tonom povedal isto, ker se zaveda, da na zastoj ne bi mogel vplivati ​​in da ni sam kriv za zamudo.

via GIPHY

4. Odkrivanje resnice – metoda zastavljanja vprašanj

Obstaja enostavna metoda, ki jo je razvil nekdanji vedenjski analitik FBI-ja, metoda določanja napačnih izjav. Temelji na zelo preprosti tehniki, ko se pogovarjate z osebo, ki jo želite preveriti, ali govori resnico, morate zastaviti vprašanje, na katero že poznate odgovor, ali podati izjavo, ki nima veliko skupnega s temo, ki jo želite raziskati.

via GIPHY

Lahko postavite napačno vprašanje, tj. vprašanje ali izjava, za katero veste, da je laž, in če se oseba strinja z vami in odgovori pritrdilno, boste vedeli, da laže, saj ste tudi vi lagali.

5. Odkrivanje resnice – opazovanje oči

Če želite ugotoviti, ali vam oseba laže, pazite na njegove oči, ko se pogovarja z vami. Če oseba, s katero se pogovarjate, laže, vas ne bo mogla pogledati v oči, temveč bo nenehno gledala stran od vas in sledila očem ljudi okoli ali kakšnih stvari, ki so nepomembne za vaš pogovor.

Če so sogovornikove zenice majhne je to pokazatelj, da govori resnico!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!