fbpx

Kako se čimbolje zaščititi pred klopi?

Ugriz klopa je zelo nevaren.

Po svetu živi več kot 850 različnih vrst klopov. Njihova populacija in število okužb, ki jih prenesejo, se vsakoletno povečujeta. Klopi so človeku in živalim zelo nevarni, zato je pomembno, da se pred njimi ustrezno zaščitimo.

Poletje je obdobje, v katerem veliko časa preživimo zunaj. To poveča možnost za razvoj bolezni, ki jih prenašajo klopi. Slednji niso  le v gozdovih, temveč so tudi na vrtovih in celo v mestih. Kako se torej zaščititi pred temi zajedavci?

Klopi se pogosto skrivajo v gozdu.
Klopi se pogosto skrivajo v gozdu.

1. Izberite primerna oblačila.

Priporočamo vam, da se izognete oblačilom, ki ne prekrivajo celotnega telesa. Ko se odpravite na sprehod po gozdu, je zaželeno, da obujete škornje ali pa hlače zatlačite v nogavice. Prav tako bodo k boljši zaščiti pripomogla svetlejša oblačila, na katerih je klope mogoče lažje opaziti.

2. Operite in posušite oblačila.

Po vrnitvi domov ne pozabite preveriti, ali so na vaših oblačilih klopi. Oblačila operite in posušite pri visoki temperaturi, saj boste le tako lahko ubili zajedavce.

3. Zaščitite se.

Pri zaščiti vam bo pomagalo olje poprove mete, ki bo klope, komarje in druge škodljive živali odgnalo stran. Na vas je le, da ga popršite po oblačilih in koži.

4. Uporabite repelent proti klopom.

Na trgu je na voljo veliko različnih repelentov, ki so namenjeni zaščiti kože. Sestavine, kot so DEET, picaridin, limonino in evkaliptusovo olje, niso strupene, hkrati pa klopov ne ubijajo, ampak jih le odganjajo.

5. Preglejte se.

Po tem, ko se oprhate, izvedite rutinski pregled telesa. Klopi so še posebno radi  na lasišču, okoli ušes, na rokah, v popku, med nogami in na notranji strani kolen.

6. Preglejte svoje hišne ljubljenčke.

Domače živali v naravi preživijo veliko časa. Prav zato je verjetnost za to, da staknejo klope, še toliko večja. Hišne ljubljenčke redno pregledujte, če opazite spremembe v njihovem vedenju, pa obiščite veterinarja.

7. Poskrbite, da klopov ne bo na vašem vrtu.

Klopi se radi skrivajo v vlažnih in temnih prostorih. Poskrbite, da bo teh na vašem vrtu kar se da malo, hkrati pa ves čas vzdržujte čistočo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!