Kako se na epidemijo koronavirusa pripraviti doma?

Zdrava oseba naj uporablja masko le v enem primeru
Zadnjič posodobljeno: :

Biti pripravljen na vsako situacijo ni nikoli slaba ideja! In tako se na epidemijo koronavirusa pripravite doma!

Število okuženih z novim koronavirusom iz dneva v dan narašča. Te dni smo že doživeli popolno karanteno Italije in zaprtje državnih meja z njo. Glede na inkubacijsko dobo do nekje dveh tednov bo na novo obolelih zagotovo še precej. Če že danes spremenimo navade in upoštevamo vsa določila in priporočila NIJZ, lahko hitro povečanje števila okužb opazno zajezimo. Do takrat pa se moramo zavedati, da lahko v nekem trenutku zbolimo tudi mi in da bomo ob morebitni domači karanteni morali skrbeti sami zase.

Zbrali smo nekaj uporabnih nasvetov o tem, kako se na morebitno okužbo s koronavirusom pripraviti doma. Kako delovati preventivno in seveda, kaj storiti, če nas okužba vseeno doleti. Kot pri vsaki stvari v življenju je priprava ključnega pomena. Poglejmo si torej, kako se najbolje pripraviti na morebitno domačo ali celo vsesplošno karanteno.

Ustvarjanje zalog hrane in zdravil

V skrajnih primerih mesečna zaloga ni slaba ideja
V skrajnih primerih mesečna zaloga ni slaba ideja.

Če nimamo nikakršne ozimnice, bi ta v tem primeru prišla še kako prav. Pametno je imeti zalogo hrane za vsak nekaj tednov, ponjo pa je najbolje oditi takrat, ko smo še zdravi. S tem okužbe ne širimo in smo pošteni do delavcev v trgovinah, ki se dnevno izpostavljajo morebitnim okužbam s strani strank. Koristno je izbrati za želodec lažjo hrano z daljšim rokom trajanja. Ob morebitni okužbi bo zelo prav prišla tudi kakšna zelenjavna ali jušna osnova za izdelavo juh, ki so odlične pri blaženju simptomov virusnih okužb.

Če moramo jemati določena zdravila, moramo prav tako poskrbeti, da jih imamo dovolj za vsaj en mesec. Smiselno si je priskrbeti tudi kakšna zdravila, ki so namenjena lajšanju simptomov gripe in prehlada (za zbijanje vročine itd.). V trgovini lahko vzamemo tudi kakšne izotonične napitke, ki bodo pri zelo slabem počutju nadomestili izgubljene elektrolite v telesu. Čas odhoda v trgovino skrbno načrtujte za takrat, ko je v njih najmanj gneče.

Skrb za osebno in domačo higieno

Če v hiši živi okužena oseba, je redno čiščenje zelo priporočljivo
Če v hiši živi okužena oseba, je redno čiščenje zelo priporočljivo.
Glede na podatke, ki so na voljo tako o novem kot o starih koronavirusih, smo lahko prepričani, da bomo z uporabo vsaj 60-odstotnega alkohola uspešno razkužili tako naše roke kot površine, ki se jih redno dotikamo (kljuke, električna stikala, daljinec za TV, ročaji omar …). Pri tem je uspešno tudi običajno milo, le da to virusov ne uniči, jih pa podobno kot maščobo uspešno odplakne. Če je v hiši oseba, ki je okužena, moramo čiščenje predmetov, ki se jih redno dotikamo, izvajati vsakih nekaj ur. Za čiščenje tal lahko uporabljamo tudi belilo.

Še skrbnejši moramo biti pri osebni higieni. Redno umivanje rok (vsaj 20 sekund) in previdnost, da se ne dotikamo obraza, sta pri tem ključni. Če v hiši stanuje oseba, ki je okužena, si moramo roke umiti čisto vsakič, ko dom zapustimo.

Uporaba maske?

Zdrava oseba naj uporablja masko le v enem primeru
Zdrava oseba naj uporablja masko le v enem primeru.

Zaščitne maske naj zdrave osebe ne uporabljajo. Njihova uporaba zanje ni smiselna. Smiselna je le, če smo sami okuženi, saj deluje kot dodatna pregrada, ki zaustavi delce, ki nastanejo pri kašlju. Zdrava oseba naj uporabi masko le, če je v bližnjem stiku z osebo, ki je okužena, in če zanjo skrbi. Pa še takrat mora zdrava oseba upoštevati določena pravila. Od pravilne namestitve maske do uporabe prave maske (oznaka N95) ter do upoštevanja, da se ne dotika prednjega dela maske (na njem se namreč lahko nabira virus), temveč da masko odstrani s prijemanjem elastike za uhlji.

Delo od doma?

Ljudje, tudi v Italiji, še vedno zapuščajo domove in hodijo v službe. Nekatere službe na žalost zahtevajo fizično prisotnost delavca na delovnem mestu. So pa določene službe, kjer lahko delo opravljamo tudi od doma. O tem se je pametno posvetovati z delodajalcem.

Načrt za otroke in starejše

Imejmo plan za skrb otroka v primeru zaprtja šol
Imejmo načrt skrbi za otroka ob morebitnem zaprtju šol.

Šolo, ki jo vaš otrok obiskuje, lahko zaprejo, kot se je že zgodilo v Kamniku. Če je otrok premajhen, da bi lahko bil doma sam, moramo že vnaprej pomisliti na osebe, pri katerih bi lahko ostal v varstvu. Država na žalost (še) ni uredila, da bi lahko v takšnih primerih starš ostal doma. Zdaj mora za to vzeti dopust, saj mu odsotnosti zaradi tovrstnega razloga delodajalec ne krije. Enako velja za skrb za starejše, ki so prej živeli v domu za ostarele, ta pa se je zaprl zaradi prevelikega števila okužb.

Bodimo skrbni do sebe in drugih

Zdravnika prvo pokličemo in do njega NE samoiniciativno odhajamo
Zdravnika najprej pokličemo in do njega NE odhajamo samoiniciativno.

Kot rečeno, se moramo držati vseh določil, ki so jih podali na NIJZ. Redno si umivamo roke in se izogibamo skupinam ljudi. Še posebej se poskusimo izogniti osebam, ki kažejo vidne simptome prehlada ali gripe (ti so podobni koronavirusu). Če se okužimo sami oziroma na okužbo sumimo, moramo osebnega zdravnika najprej  POKLICATI in NIKAKOR samoiniciativno odhajati v zdravstveni dom ali na urgenco. Za več informacij o virusu in preventivi se lahko obrnete tudi na številko 080 1404.

Dodatne Informacije

Več informacij:
nijz.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
V boju proti koroni prezračujte prostore, strokovnjaki razkrivajo tudi, kako pogosto!