fbpx

Kako zaspati na letalu, de ne boste imeli “jet lega”?

Kako zaspati na letalu?
Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Se sprašujete, kako zaspati na letalu? Nič ni bolj neprijetnega, kot pogled na dremajočega se soseda, medtem ko sami nikakor ne morete zatisniti oči. Poskrbite, da se vam to na naslednjem letu ne zgodi.

Želite tudi vi naslednjič velik del leta prespati?! Kako zaspati na letalu polnem potnikov in dogajanja? Popotniška spletna platforma Conde Nast je zbrala nasvete različnih strokovnjakov in izkušenih popotniških mačkov ter naredila seznam stvari, ki jih, za dobro spanje, velja upoštevati na naslednjem letu.

Upoštevajte časovni pas, kamor letite

Prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti: Ali bi sploh morali spati? »Če svojega urnika že pred letom niste uskladili s časovnim pasom vaše destinacije, lahko to storite na letalu,« je prepričan Jeff Kahn, spalni strokovnjak in ustanovitelj aplikacije Rise Science.

Prepričan je, da se boste želeli izogniti prehranjevanju na letalu, če je na vaši destinaciji takrat noč. Študija iz leta 2017 je pokazala, da lahko prehranjevanje v skladu z novim časovnim pasom med letom pospeši prilagoditev. Študije kažejo, da lahko visokokalorične diete preprečijo prilagajanje vašemu novemu časovnemu pasu.

Foto: envato

Pripravite komplet pripomočkov za spalno higieno

Če vložite nekaj dodatnega truda, za izboljšanje izkušnje med letom, se vam bo dodatno obrestovalo. V svoj komplet pripomočkov tako spakirajte čepke za ušesa, masko za oči in eterično olje sivke, ki vas bo še bolj pomirilo in vam pomagalo pri dosegi spanca. Melatonin v obliki žvečilnih gumijev ali tablet je prav tako lahko v veliko pomoč pri nočnih letih, vendar se je dobro prepričati, ali ga vaše telo dobro sprejema, preden ga preizkusite na letu.

»Kratkoročna uporaba melatonina lahko pomaga spremeniti vaš cirkadiani ritem pred potovanjem, da boste lažje zaspali na letalu in se po potrebi prilagodili časovnemu pasu na vaši novi destinaciji,« je prepričan Kahn, ki svetuje, da se pred jemanjem melatonina posvetujete z izbranim zdravnikom.

Foto: Unsplash/Emiel Molenaar

Pazite kaj pijete

Morda vas bo zamikalo, da bi si krajšali čas na letalu s kofeinom ali alkoholom – toda če se izognete skušnjavi, boste morda precej lažje zaspali. Tovrstna pijača lahko pospeši dehidracijo, ki poslabša simptome »jet lega«.

Za pomirjujoč učinek in boljši spanec na letalu je bolje piti zeliščni čaj. Turkish Airlines, na primer, ponuja izbrano mešanico zeliščnih čajev, namenjenih sprostitvi in boljši prebavi, seboj na letalo pa lahko prinesete tudi vrečko, vam ljubega čaja. To je preprost način, da zagotovite, da boste imeli točno tisto, kar želite, tudi če letalska družba, s katero letite, streže samo sadne.

Foto: envato

Ne bojte se udobja

Na dolgih poletih je ključnega pomena, da se udobno oblečete. Po vzletu se lahko sezujete in nadenete par toplih nogavic ter par zložljivih potovalnih copat. To bo zmanjšalo pritisk na stopala, zaradi česar vam bo bolj udobno, skoraj kot doma. Lahko se tudi preoblečete v udobna oblačila in izvedete poenostavljeno rutino nege kože in umijete zobe, s čimer telo prelisičite in mu date vedeti, da se pripravljate na spanec.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.