Foto: A24

Kakšna bo šola v prihodnosti?

To lahko pričakujemo že leta 2030!

Zadnjič posodobljeno: :

Kako ste šolo doživljali vi? Ste jo imeli radi ali ste jo sovražili? Se vam je zdelo, da ste na pravem mestu ali ste imeli občutek, da izgubljate ogromne količine časa za učenje stvari, ki niso bile pomembne za vaše odraslo življenje? Ste sanjali, da bi se šolali drugače?

Danes pišemo in sanjarimo o prihodnosti učenja, izobraževanja in šol. Upamo, da bo šola že čez 10 let videti točno tako!

Upoštevajte, da so to le predvidevanja, ki so predstavljena tako, da spodbujajo pogovor, osvetljujejo možnosti in nam pomagajo, da se ustavimo in razmislimo, kam bi lahko vse skupaj vodilo.

Šolske stavbe

Šolska stavba, kakršno poznate, se bo spremenila. Nič več oddelkov s težkimi vrati in ozkimi okni, nič več miz v vrstah, obrnjenih proti tabli in katedru, prašnih učbenikov, starih desk in težkih šolskih okraskov …

Šolske stavbe bodo živahne in dinamične. Predstavljale bodo tisto, kar se danes imenuje “prilagodljivo sedenje.” Z drugimi besedami, številne šole bodo vedno bolj videti kot vaš najljubši “coworking” prostor! Imele bodo prostore za ustvarjalce in nadobudne inženirje, kjer bodo učenci lahko z rokami manipulirali s predmeti in se učili.

Šole bodo napolnjene z novimi tehnologijami, kot so kompleti za VR/AR, naprave z glasovnim nadzorom ter najnovejši prenosniki in tablični računalniki – za vsakega učenca.

Šola, kot smo jo poznali, počasi izginja.
Foto: Max Fischer / Pexels

Učitelji

Vloga učitelja se bo močno spremenila. Verjetno ste do zdaj svojega učitelja poznali kot strokovnjaka za vsebino. Običajno šole najamejo “gospo Novak” za poučevanje matematike, ker je s tem področjem izjemno dobro seznanjena. Vaš učitelj slovenščine ima običajno rad literaturo in ima morda manjšo pisateljsko kariero. Leta in leta so morali biti učitelji strokovnjaki za vsebino.

V prihodnosti bo prilagodljiva učna programska oprema nadomestila neposredna navodila učiteljev. Programska oprema za prilagodljivo učenje je računalniška oprema, ki uporablja umetno inteligenco, da učence popelje skozi vsebino stopnje, ki temelji na uspešnosti učencev pri ocenjevalnih vprašanjih. Prilagodljivo učenje je hitrejše in učinkovitejše kot celo najboljši učitelji.

Uporaba prilagodljive učne programske opreme za poučevanje temeljnih vsebin pomeni, da učiteljem ni več treba biti strokovnjaki za vsebino. S prilagodljivo učno programsko opremo se vloga učitelja spremeni. Ta je zdaj motivator, trener, oblikovalec učnega načrta in mentor.

Ker je programska oprema za prilagodljivo učenje hitrejša od pouka danes, bodo šole akademsko delo zgostile zgolj na tri ure na dan, ostale tri ali štiri ure na dan pa bodo učile življenjske spretnosti ali učencem omogočale raziskovanje osebnih interesnih projektov. To pomeni, da bo vloga motivatorja ena najpomembnejših vlog učitelja.

Učenci

Tudi učenci se nenehno spreminjajo. V prihodnosti bodo učenci prišli do gradiva v obliki najsodobnejše tehnologije “na zahtevo”, tako kot danes dostopamo na primer do pretočnih vsebin na Netflixu. Na voljo bodo aplikacije za skoraj vse, kar si lahko predstavljate. Tehnologiji VR/AR bosta učence potopili v učenje, kar bo omogočilo globlje razumevanje vsebine, ki jo preučujejo.

To končno pomeni, da bodo imeli učenci v prihodnosti izobraževanja večjo izbiro in nadzor.

Tehnologija VR bo omogočila globlje razumevanje vsebine.
Foto: Jessica Lewis / Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!