Kakšna bo Zemlja čez 250 milijonov let?

Kaj imate v načrtu za naslednji teden? Pa naslednje leto? Ste že razmišljali morda, kaj boste počeli čez 250 milijonov let? Najbrž ne. Morda pa vas zanima, kako bo takrat videti Zemlja. 250 milijonov let je namreč dovolj, da se tudi njeno obličje spremeni. Pred toliko leti je namreč meteorit priletel na naš planet, zbrisal 90 odstotkov vsega živega ter pustil odtis v obliki kraterja na Antarktiki. A to je preteklost.

Christopher Scotese, profesor z oddelka Earth and Planetary Sciences na ameriški univerzi Northwestern, se ukvarja s prihodnostjo.

Ne s kakršnokoli, ampak z Zemljino. Na podlagi teorije o tektonskih premikih in globalnega segrevanja je napravil različne animirane zemljevide, ki prikazujejo Zemljo čez 250 milijonov let. Z zemljevida lahko razberemo, da bo Pangea Ultima, kot je Scotese naš planet poimenoval, zaradi subdukcije oceanskega dna v severnem in južnem Atlantiku pod Severno oziroma Južno Ameriko ena sama ogromna celina, sredi katere bo ujet majhen ocean. Enaka usoda naj bi dočakala Indijski ocean. Združili naj bi se obe Ameriki in Afrika, Patagonija naj bi se dotikala Indonezije. Antarktika se bo spet preselila na južni pol, Tihi ocean pa obsega površino vseh celih današnjega časa.

To bi bilo pa zanimivo doživeti, kaj?

Dodatne Informacije

Več informacij:
scotese.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zdaj je pravi čas, da spustite od sebe vse, kar vas ne osrečuje