fbpx

Kam ta vikend #9/2015

Zadnji vikend v februarju si čas že deli z marcem, kar pomeni, da smo tik pred pragom pomladi, toda ta konec tedna bomo še vedno izkoristili po zimsko. Smo pripravljeni pripraviti načrt, kam ta vikend? Smo!

Petek

Kaj pravite na to, da petek začnemo kreativno? V Centralno postajo v Ljubljano ob 9. uri na Creative mornings prihaja plezalec Klemen Premrl, ki se je skupaj z Aljažem Anderletom odpravil na ledeno goro na Grenlandijo. Na kreativnem jutru se bo torej vse vrtelo okoli najvišjih vrhov, ledu in motivaciji za vrhunske podvige.

Že popoldan pa lahko sami načrtujemo glasbeni podvig in se v Zagreb odpeljemo na koncert Marka Lanegana, ki je oktobra lani postregel z devetim studijskim albumom Phantom Radio, s katerim prihaja tako v sosednjo prestolnico kot tudi našo. Dan pozneje, v soboto, 28. februarja 2015, bo s svojim močnim zvokom napolnil dvorano Kina Šiška.

Globine elektronske glasbe pa bomo lahko raziskovali v Klubu K4, ki ga bo z valom housa in techna preplavil Jonas Kopp, eden najvidnejših argentinskih ustvarjalcev zadnjih let. Vrata v podzemlje se odpirajo ob 23. uri, Jonasu Koppu pa se na velikem plesnem podiju pridružujeta Ulix in Slim, malega pa bodo popestrili Stojan, Krilc, Felis Catus in Simex.

Sobota

Sončne sobote imamo radi, še posebno tako tople kot se obeta prihajajoča. Zakaj je torej ne bi preživeli na svežem zraku? Otroke lahko ob 9. uri razveselimo z obiskom Gozdnih uric na Rožniku, kjer bodo vse do 12. ure okušali gozdne norije in dogodivščine, mi pa jo lahko uberemo na umirjeno kavo v mesto, morda v novo odprto mačjo kavarno Cat Caffee. Za najmlajše bo nadvse zanimivo tudi na Škucovih packarijah. Ob 10. uri se začenja Podmornica – Otok za mularijo: Film!, v okviru katere se bodo na velikem platnu Galerije ŠKUC v prestolnici odvrtele projekcije skrbno izbranih filmov domače produkcije, ki jim bo sledilo druženje ob filmskem kvizu in ustvarjalni delavnici, na kateri bomo z otroki pod vodstvom mentorjev izdelovali zanimive optične igrače – predhodnice gibljivih slik, ki jih danes imenujemo film.

Nekoliko starejši otroci, tisti tik pred poroko, pa se lahko sprehodijo po Poročnem sejmu v Grajskem parku Vitez v Logatcu, kjer bodo morda našli kakšen navdih pri načrtovanju poročne pravljice. Sezona obljub zvestobe je vse bliže.

Nedelja

Prvi marčevski dan lahko preživimo aktivno na smučeh. Vojsko bo od 10.30 dalje gostilo Tek na smučeh Vojsko 2015 oziroma Pokal SLOvenSKI maraton. Preizkusili se bomo na 22,5 kilometrov dolgi progi in poskusili ugnati tudi najbolj goreče smučarske tekače. Še vedno pa polno obratujejo slovenska in tuja okoliška smučišča, zato je vikend vsekakor idealni čas, ki ga lahko izkoristimo za smučanje po zasneženih strminah.

Lahko je nedelja tudi poučna in vikend zaključimo na Odprtju sezone tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Na kmetijskem oddelku si bomo od 15. do 18. ure ogledali prikaz ročnega izdelovanja podkev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.