fbpx

Kdaj je Noč čarovnic / Halloween 2022?

Foto: envato

Jesen je čas, ko lahko občudujemo prelepo listje v najrazličnejših barvah in se počasi pripravljamo na hladne, kratke dni. Je pa tudi čas, ko se lahko za enega najbolj zabavnih praznikov našemimo in izrezujemo grozljive, pa tudi manj grozljive buče. Takrat namreč nastopi Noč čarovnic oz. Haloloween. Pozanimali smo se, kdaj je ta praznik, kakšna je tradicija za njim in kaj takrat početi.

Noč čarovnic je v naše kraje najverjetneje prišla iz ameriške kulture, kjer jo ljudje obeležujejo z zabavami in izrezovanjem buč, otroci pa se na pohodu za sladkarijami odpravijo od hiše do hiše. Vendar pa marsikdo ne ve, da ima Halloween za seboj dolgo tradicijo: izvira namreč že iz ritualov Keltov.
To ljudstvo je s praznikom Samhain označilo konec poletnega časa in se pripravilo na zimo, pri čemer so prižigali kresove in se šemili v posebne kostume. Le-te so si nadeli zato, ker so verjeli, da se prav tisto noč duhovi vrnejo na zemljo, in z grozljivimi maskami so jih želeli pregnati.
Danes se duhov ne bojimo več, vendar pa marsikatera tradicija za Noč čarovnic ostaja enaka.

Noč čarovnic lahko obeleži vsa družina Foto: Daisy Anderson / Pexels

Kaj početi na Noč Čarovnic oz. Halloween?

Noč čarovnic je odlična priložnost, da z najbližjimi preživite trenutke, polne smeha in zabave. Če imate otroke, vam predlagamo, da se lotite izrezovanja buč ali pa se vsi našemite v maske. Lahko se lotite tudi “strašnih” družabnih iger ali pa se preprosto pretvarjate, da je eden izmed otrok duh– pri tem vam lahko pomaga bela rjuha. Hoja od hiše do hiše je v Sloveniji bolj kot za Noč čarovnic razširjena takrat, ko nastopi Pust.
Halloween pa lahko obeležite tudi odrasli: če se udeležite zabave v maskah, vam zagotavljamo, da vam bo le-ta prinesla kopico nepozabnih spominov. Prav tako lahko organizirate Halloween večer družabnih iger, spečete “grozne” Halloween piškote, v prazniku najdete inspiracijo za svoj make-up look

Kdaj je Noč čarovnic 2022 oz. kdaj je Halloween 2022?

Noč čarovnic bomo obeležili 31. oktobra 2022. Ker se ta datum bliža, lahko že začnete razmišljati o svojih načrtih za praznovanje, in iskati ideje za strašljive maske. Lahko pa si preprosto privoščite slastne Halloween slaščice, ki jih v trgovskih centrih kmalu ne bo manjkalo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.