fbpx

Kdaj je prezgodaj, da začnete iskati novega partnerja?

Foto: envato

Razhod se uvršča med eno najbolj bolečih življenjskih izkušenj in povsem normalno je, da po njem potrebujete nekaj časa, da si opomorete in bivšega partnerja prebolite. Vendar pa se včasih zgodi, da zelo hitro spoznate novo simpatijo in se začnete spraševati, ali je dobro, da se v nov odnos spustite, ali pa je bolje, da nekaj mesecev ostanete samski. Pozanimali smo se, kaj o tem menijo strokovnjaki: kdaj je prezgodaj, da začnete iskati novega partnerja?

Razhod marsikomu predstavlja eno največjih bolečin in ob njem se včasih zdi, da je najbolje, če nad ljubeznijo povsem obupamo. To seveda ni rešitev: neuspešna zveza ne pomeni, da ne morete v prihodnosti spoznati nekoga, v katerem boste našli sorodno dušo in nikakor vam ne priporočamo, da nekaj slabim izkušnjam dopustite, da bi vam preprečile ponovno občutenje sreče.
Vendar pa to ne pomeni, da se morate takoj spustiti v iskanje novega partnerja: povsem normalno je, da potrebujete nekaj časa, da si od srčne bolečine opomorete. Koliko časa pa morate počakati, preden se spustite v novo zvezo?

Neuspešna zveza ne pomeni, da ne morete ljubiti znova Foto: Yan Krukov / Pexels

Kdaj je prezgodaj za novo zvezo?

Enotnega odgovora na vprašanje, kdaj je pravi čas za novo zvezo, ni. Ljudje se med seboj namreč razlikujemo: nekateri po razhodu potrebujejo več mesecev ali celo let, preden so pripravljeni, da k sebi spustijo novo osebo, pri drugih pa je situacija povsem drugačna. Zelo hitro namreč najdejo novo simpatijo in začnejo sanjati o začetku razmerja z njo.
Strokovnjaki svetujejo, da po koncu zveze nekaj časa počakate, tudi če se vam zdi, da je na obzorju nova ljubezen. Če se boste v zvezo spustili prehitro, se namreč lahko zgodi, da boste to obžalovali oz. da boste ugotovili, da bivšega partnerja še niste povsem preboleli. Zato je najbolje, da si vzamete nekaj časa zase in za to, da se osredotočite na svoje hobije, prijatelje in cilje. Včasih se v zvezi zgodi, da nekoliko izgubimo občutek lastne identitete in škoda bi bilo, če bi se v novo razmerje spustili, preden jo znova najdete.
Morda se vam zdi, da boste bivšega partnerja najhitreje pozabili tako, da se zamotite z nekom drugim, vendar pa tako ravnanje ni pravično ne do vas, ne do novega partnerja. Strokovnjaki trdijo, da je najboljša pot do prebolevanja občutenje ljubezni do samih sebe, in zavedanje, da za svojo srečo ne potrebujete partnerja.

Po zvezi si vzemite čas za svoje hobije in prijatelje Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

Kaj storiti pred novim razmerjem?

Enotnega pravila, ki bi določevalo, koliko časa morate preživeti samski, morda ni, vendar pa obstaja seznam, ki vam bodo pomagal vedeti, ali ste na novo zvezo pripravljeni. Prva stvar na njem je seveda, da do bivšega partnerja romantične ljubezni ne občutite več: to ne pomeni, da nimate trenutkov, ko se nanj spomnite ali ko vas neka slaba izkušnja iz preteklosti zaboli, pomembno je le, da si prihodnosti ne predstavljate z njim in da nanj, ko si predstavljate novo romantično razmerje, ne pomislite več.
Prav tako je pomembno, da pri sebi razčistite, kaj je šlo v zvezi narobe. Tako v novo razmerje ne boste prinašali čustvene prtljage, hkrati pa se boste zavedali, kaj je za zdravo zvezo nujno. Po navadi krivda za razhod leži v obeh partnerjih, v primeru, da pa je vaš bivši partner počel stvari, ki so vas prizadele, pa je pomembno, da ugotovite, kje bi lahko ležal vzrok, da ste tako ravnanje dopustili.
Potrebno je tudi, da se zavedate, katere so tiste lastnosti, ki jih v partnerju iščete in kaj je tisto, kar bi vam lahko predstavljalo razlog, da se v zvezo ne spustite. Če se vam zdi, da ste spoznali nekoga, ki je takoj pritegnil vašo pozornost, vi pa na novo zvezo še niste pripravljeni, predlagamo, da ste z njim iskreni in da najprej razvijete prijateljski odnos: ne pozabite, že dolgo velja, da se najboljše zveze razvijejo prav iz prijateljstev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!