fbpx

Obstaja 5 vrst parov in ena vrsta se bo najverjetneje ločila

Foto: NBC

Vsaka ljubezen je zgodba zase, a strokovnjaki trdijo, da še vedno obstajajo nekatere skupne značilnosti določenih parov. Namreč vsak par ima svojo vizijo, kaj je dober in kaj slab odnos. Nekateri prepirov ne marajo, drugi pa smatrajo, da občasni prepiri pripomorejo k boljšemu spoznanju. Strokovnjaki pravijo, da obstajajo nekatera vedenja, ki so absolutno nezdrava, zato jih je pomembno prepoznati, saj lahko škodujejo partnerskemu odnosu.

Pari se izogibajo konfliktom

Če s partnerjem naredita vse, kar lahko, da stvari ostanejo čim bolj stabilne, to pomeni, da ste tisti par, ki se izogiba konfliktom. Oba imata svoje osebne interese in vsak od vaju misli, da je odnos “dovolj dober”. Zadržujeta se, da bi drug drugemu povedala, kaj pravzaprav želita. Pomemben vidik parov, ki se izogibajo konfliktom, je ravnovesje med neodvisnostjo in soodvisnostjo. Imajo jasne meje in v odnos ne vpletajo prijateljev. Partnerji v tovrstnem odnosu ne iščejo osebne koristi, temveč se osredotočajo na dogovore in iskanje rešitve, ki ustreza obema. Vendar pa lahko izogibanje konfliktom poškoduje tudi odnos.

Nestabilni pari

Malo se razideta in se nato pobotata tako, da se imata najraje na svetu. Gre sicer za zelo strasten in čustven odnos, ki pa je tudi nestabilen. Med prepiri in razpravami poskušajo prepričati drugo stran o pravilnosti svoje trditve. Vendar pa imajo njihove razprave veliko humorja, zabave in smeha. PTovrsten odnos temelji na komunikaciji, empatiji, draženju, smehu in poštenosti.

Najpogostejša težava je veliko negativnih čustev, vključno z jezo in občutki negotovosti. A kljub temu se spoštujeta. Verjeli ali ne, takšni pari so lahko res srečni.

via GIPHY

Pari polni podpore

Interakcija takšnih parov temelji na sproščenosti in umirjenosti. Izražajo svoja čustva, vendar pa so večino časa mirni. Strokovnjaki za pare jih običajno umestijo med tiste, ki se izogibajo konfliktom. Ključ do dobrega odnosa pa je v podpori in razumevanju, saj sta polna empatije do partnerjevih občutkov. Takšni pari se bodo veliko pogovarjali in občasno tudi prepirali, saj se njuna stališča razlikujejo. Med razpravo lahko postanejo izjemno konkurenčni in to se lahko spremeni v boj za moč. Med prepiri izražajo svoja čustva, vendar sklenejo kompromis. Gre za tip para, ki je lahko kljub temu izjemno srečen.

Neprijateljsko nastrojeni pari

Če je partnerju pomembna le »zmaga« in dokazovanje, da ima prav, spadate v prvo kategorijo disfunkcionalnega sloga sovražno nastrojenih parov. Konflikta ne vidita kot način reševanja sporov, ampak gre za kaos. Med vama ni podpore in razumevanja, saj imata popolnoma različna stališča. Morda boste opazili, da pogosto uporabljate izraza »ti vedno« in »ti nikoli«. Ta oblika komunikacije spodbuja obrambno držo druge osebe, namesto da bi našli rešitev. Po mnenju strokovnjakov se lahko takšen odnos obdrži, vendar sta oba nesrečna.

via GIPHY

Neprijateljski in odtujeni pari

Ta odnos lahko opišemo kot kritiko, prezir, frustracijo in občutek, da se nimate v odnosu za kaj boriti, saj je že vse porušeno. Partnerja v tej vrsti razmerja so postali sovražniki in se želita ločiti. V takšnem odnosu je stalnica čustvena zloraba in prepiri konstantni. Gre za izjemno strupeno obliko partnerstva in le vprašanje časa je, kdaj se boste razšli.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!