Kdaj je pust 2020: pustovanja, pustne prireditve in karnevali po Sloveniji

Kdaj je pust 2020? Letos nas pust čaka v drugi polovici februarja, ko bodo po Sloveniji potekala pustovanja, pustne prireditve in karnevali.

Kdaj je pust 2020? Pust bo letos v torek, 25. februarja. Seveda bomo praznovali tudi pustno soboto in pustno nedeljo (22. in 23. februar).

Samo praznovanje pusta najverjetneje sega v predkrščansko dobo, njeno izročilo pa so prevzeli Rimljani, ki so v predpomladnem času ustvarili več praznikov, ob katerih so se našemili. Sama beseda “pust” je verjetno nastala iz besede “mesopust”, torej iz besed meso in postiti se (pustiti), kar bi bil tudi dobesedni prevod iz italijanskega izraza “carneleva”, ki pomeni “opusti meso”. Iz tega je nastal izraz carnevale – karneval, kar pa danes seveda pomeni “praznovanje pusta” ali “pustovanje, pust”. (Vir: Wikipedia)

Pust 2020: pustovanja, pustne prireditve in karnevali po Sloveniji

Pustovanje se po navadi začne že kakšen teden pred pustnim torkom, največ dogajanja pa je na pustno soboto in nedeljo. Takrat se v tradicionalnih pustnih povorkah sprehodijo najlepše in najzanimivejše pustne maske. Vse se konča na pustni torek, ko pokopljejo pusta. Temu po cerkvenem koledarju sledi 40-dnevni post, ki traja do velike noči. Zdaj, ko veste, kdaj je pust 2020, se samo še odločite, kateremu pustovanju v Sloveniji se boste pridružili!

Pustovanje v Cerknici 2020

Pustovanje v Cerknici (Foto: pust.si)
Pustovanje v Cerknici (Foto: pust.si)

Pustovanje v Cerknici, ki letos nosi naslov Hojladrija, ribičija, se začne 20. februarja 2020 z žaganjem babe. Na pustni petek bo od 21.00 pustna zabava z glasbenimi gosti (Pop Design, Nočna pravila, Pivo in čevapi), seveda pa bo zabavno tudi v soboto, ko bodo na večerni zabavi nastopili Mambo Kings in Ansambel Stil. Veliki pustni karneval s priljubljenimi liki, figurami in gostujočimi maskami bo na pustno nedeljo, točno ob 12.32. Pusta bodo v Cerknici pokopali na pepelnično sredo.
pust.si

KDAJ: od 20. do 26. februarja 2020 / Cerknica

Kurentovanje na Ptuju 2020

Kurentovanje na Ptuju (Foto: kurentovanje.net)
Kurentovanje na Ptuju (Foto: kurentovanje.net)

60. mednarodni pustni festival bo letos potekal med 15. in 25. februarjem. 10-dnevno dogajanje obsega cel spekter družabnih, zabavnih, turističnih, kulturnih in etnografskih prireditev: ob osrednji povorki se odvija tudi največje karnevalsko srečanje otrok v tem delu Evrope, mestni pustni korzo v znamenju rimskih korenin, veliki pustni bal, etno povorko, Kurentov skok, likovni Ex-Tempore, Ptuj postane največji pustni muzej na prostem …
kurentovanje.net

KDAJ: od 15. do 25. februarja / Ptuj

Drežniški pust 2020

Drežniški pust
Drežniški pust

Pust z dolgoletno zgodovino slovi po arhaičnih lesenih maskah in značilnih likih, ki se razdelijo na “ta lepe” (z lepimi pokrivali in papirnatimi trakovi ) in “ta grde” (kožuhi, kravji zvonci). Tem se pridružijo še tretji liki, ki pa skrbijo za uganjanje norčij.
drezniski-pust.si

KDAJ: 22. februarja ob 07.30 / Drežnica, Kobarid

Pustolandija 2020, otroški pustni festival

Na Gospodarsko razstavišče prihaja Pustolandija 2020.
Na Gospodarsko razstavišče prihaja Pustolandija 2020.

Vabljeni na veliki družinski pustni festival! Pustolandija bo na 2.000 kvadratnih metrih ponujala edinstveno in nepozabno pustno doživetje: velika pustna povorka, maskirnica, otroške delavnice, Pustkov svet igrač, lutkovne predstave, stojnice, razstave, norčavi akrobati in pravi pustni ples … Na prizorišču bosta na voljo tudi izposoja pustnih kostumov vseh vrst in ličenje v Pustkovi maskirnici.
facebook.com

KDAJ: od 21. do 25. februarja / Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Zmajev karneval 2020

Zmajeva karneval v Ljubljani (Foto: Visit Ljubljana / Miha Fras)
Zmajev karneval v Ljubljani (Foto: Visit Ljubljana / Miha Fras)

Ljubljanski karneval obsega veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavni program na Kongresnem trgu. V povorki med drugim nastopajo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila: kurenti, laufarji, morostarji in druge.
visitljubljana.com

KDAJ: 22. februarja ob 11.00 / staro mestno jedro, Ljubljana

Še več pustovanj 2020 najdete na tej povezavi!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!