fbpx

Kdaj so v 2020 razprodaje, s katerimi boš prihranil?

Kdaj so v letu 2020 razprodaje, s katerimi lahko prihranimo? Katere so pravice potrošnikov in katere so dolžnosti trgovcev? Ali lahko izdelke, kupljene na razprodajah, vrnemo? In kako pametno kupovati med razprodajami?

Vas zanima, kdaj so v letu 2020 razprodaje, s katerimi boste prihranili? Berite dalje!

Razprodaje so odlična priložnost, da osvežimo svojo garderobno omaro, ne da bi bankrotirali. Če imamo srečo, si lahko končno privoščimo tisti izdelek, ki smo si ga ogledovali, pa nam je bil predrag glede na to, da ga v resnici morda ne potrebujemo. Kupovati na razprodajah je poseben užitek, saj se ob polnih vrečah, za katere smo porabili razumno količino denarja, počutimo kot pravi zmagovalci.

V Sloveniji od leta 2016 ni več pravil, ki določajo sezonske razprodaje tekstilnega blaga in obutve, ki so vrsto let trgovcem zapovedovale enotno obnašanje v času razprodaj. Trgovinska zbornica ne določa več, kdaj se bodo razprodaje začele in kako dolgo bodo trajale. Pravila si določi vsak trgovinski subjekt sam.

KDAJ SO V LETU 2020 RAZPRODAJE?

Glede na leta, ki so sledila tej uredbi, pa lahko tudi letos pričakujemo, da se bodo poletne razprodaje 2020 začele v sredini junija, zimske razprodaje pa bodo sledile v prvi polovici januarja 2021. Obdobje posezonskih razprodaj naj bi, tako poleti kot pozimi, trajalo približno tri tedne, ponekod pa tudi dober mesec.

Ko kupujete na razprodajah, bodite pozorni tudi na spletne trgovine, saj tudi tam potekajo razprodaje. Za spletne trgovine, kjer ste prijavljeni, je značilno, da vas bodo o terminih razprodaj obveščale kar prek novičnika, sicer pa tudi za spletne trgovine veljajo enaka pravila o ravnanju trgovcev v času razprodaj, kot veljajo za običajne trgovine.

KDAJ SO RAZPRODAJE 2020: OBVEZNOSTI TRGOVCEV

Glede označevanja in informiranja potrošnikov veljajo enotna pravila, ki jih določa Zakon o varstvu potrošnikov (Ur.l. RS št. 98/04-UPB2,126/07,86/09, 78/11, 38/14,19/15).

To so nekatere ključne obveznosti trgovcev pri različnih oblikah t. i. pospeševanja prodaje:

  • trgovec mora jasno, razumljivo in nedvoumno oglaševati akcije, popuste, razprodaje,
  • znižani izdelki morajo biti jasno označeni bodisi z izveski bodisi na etiketi izdelka (kjer prečrta staro ceno in napiše novo),
  • blago, ki je predmet znižanja, je moralo biti po višjih cenah potrošnikom na voljo že prej; navidezno znižanje je prepovedano (navidezno znižanje pomeni, da trgovec najprej izdelkom zviša cene in jih takoj zniža ter objavi znižanje),
  • izdelek ali skupina izdelkov, ki jim trgovec zniža ceno, morajo biti jasno označeni in brezhibni; če gre za blago z napako, mora biti tudi to jasno označeno.
Trgovci morajo jasno označiti katero blago je na razprodaji
Trgovci morajo jasno označiti, katero blago je na razprodaji

ALI LAHKO IZDELEK, KUPLJEN NA RAZPRODAJI, VRNEMO?

Zakon o varstvu potrošnikov pravi, da trgovec NI DOLŽAN sprejeti nazaj izdelka, ki je bil kupljen na razprodaji, znižanju ali v akciji, če je izdelek brezhiben. Vendar si ta pravila postavi vsak trgovec sam. Pri večjih trgovcih lahko brez težav vrnemo ali zamenjamo izdelek, ki smo ga kupili na razprodajah, če doma ugotovimo, da morda pa tega ne potrebujemo zares, ali pa da smo v resnici opravili slab in nepremišljen nakup. Vsak trgovec se torej odloči sam, glede na specifičen primer in glede na dogovor s stranko, ali je vračilo ali zamenjava blaga možna. 

Če ima izdelek stvarno napako, pa ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo tudi v času razprodaj.

NEKAJ NASVETOV, KAKO PAMETNO KUPOVATI V ČASU RAZPRODAJ

Kupujte premišljeno in targetirano
Pripravite si seznam stvari, ki jih res potrebujete. To vam bo pomagalo, da vas ne zanese v brezciljno in kompulzivno nakupovanje.

Točno določite, koliko denarja lahko porabite
Bodite disciplinirani in si postavite jasno mejo, koliko lahko zapravite. To vam bo pomagalo, da ne boste kupovali stvari, ki jih ne potrebujete, samo zato, ker so poceni.

Ne kupujte samo zato, ker je poceni
Če se ne morete odločiti, ali bi neki izdelek kupili ali ne, podvojite njegovo ceno in se vprašajte, ali bi ga kupili tudi, če bi stal toliko. Če je odgovor ne, vas je zavedla nizka cena in ne resnična potreba ali želja, da bi ta izdelek imeli.

Kupite izdelek prave velikosti
Ne kupujte premajhnih ali prevelik izdelkov z mislijo “ko bom shujšal/-a, se zredil/-a, mi bo prišel prav”. Kupujte le izdelke, ki jih lahko nosite zdaj.

Privoščite si kakšen kakovosten izdelek
Razprodaje so odlična priložnost, da v svojo omaro vnesete kakšen res kakovosten kos, ki si ga sicer ne morete privoščiti. Preglejte ponudbo znamk višjega cenovnega razreda, saj so cene med razprodajami večinoma dosegljive skoraj vsem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!