fbpx

Kintsugi – starodavni japonski trend notranje opreme postaja pravi hit

Foto: Instagram @kafukaokinawa
Zadnjič posodobljeno: :

Kintsugi je filozofija japonske prakse, ki nas uči, da keramične izdelke, ki so se razbili popravimo, namesto da bi jih zavrgli. S tem se slavi in ohranja zgodovina, ne glede na pomanjkljivosti.

Trendi notranjega oblikovanja, ki so jih navdihnile številne kulture po vsem svetu, se prenašajo tudi v naše domove. Trend muranskega stekla, ki prihaja z italijanskega otoka Murano, je vse bolj priljubljen, skandinavski minimalizem pa je z nami nekaj zadnjih let. Prav tako smo sprejeli koncepte danskih oblikovalcev in francoskih blagovnih znamk.

Kaj je kintsugi

Kljub številnim trendom, pa se v zadnjem času pojavlja eden, ki postaja pravi hit – kintsugi. Kintsugi je japonska umetnost popravljanja nečesa, kar je zlomljeno, kjer na zlomljen in zlepljen del nanesemo zlati prah. Njegova filozofija je v tem, da je treba zlomljene stvari popraviti (ne pa preprosto zavreči) in jih dejansko proslaviti kot del zgodovine. Njegov izvor sega v 15. stoletje in je na Japonskem dolgoletna tradicija, ki se najpogosteje uporablja na lončenih posodah, na katerih z zlatim lakom zlepijo koščke. Tako razbita skleda postane še lepša zaradi svojih razpok in namesto, da bi jo vrgli stran, postane še bolj dragocena zaradi svoje individualnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yumi Numata (@kafukaokinawa)


Sporočilo te filozofije je, da cenimo pomanjkljivosti in v njih najdemo lepoto, kar je sredi kulture, obsedene z lepotnimi standardi, in sveta, ki se sooča z okoljsko krizo, še kako dobrodošlo. V branje priporočamo eno od knjig iz spodnjega seznama, kjer boste dobili poglobljen vpogled v filozofijo kintsugi.

Zadnja posodobitev 2022-01-24 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Kako se priučiti kintsugi

Če vam je všeč estetika Kintsugi in se povežete z etosom, ki stoji za njo, je ta čudovita priložnost, da ga tudi sami preizkusite. Na voljo so vam številni kompleti za popravilo keramike. Pomembno je omeniti, da je treba vse popravljene predmete uporabljati samo v dekorativne namene in jih ne smete uporabljati kot posodo za jedi ali pijačo.

Zadnja posodobitev 2022-01-24 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nakup izdelkov na Amazon Business – BREZ DDV

Slovenske pravne osebe – zavezanci za DDV – na Amazon.de lahko kupujejo brez davka na dodano vrednost, če se podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik. Registracija je hitra in enostavna, z njo pa pridobiš tudi posebne popuste in ugodnosti! Z naslednjo povezavo – > REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!