Kitajci na nebotičnik ‘pripeli’ 100-metrski slap

Slap na nebotičniku

Ljudje potujejo po svetu, da bi si ogledali naravne slapove, a Kitajci ustvarjajo umetno, s človeškimi rokami narejeno, ‘padajočo vodo’ na 100-metrskih nebotičnih. Nekdo je očitno imel noro zamisel.

Kitajsko gradbeno podjetje Guizhou Ludiya Property Management je prepoznalo potrebo po gradnji velikega slapa na 100 metrov visokem nebotičniku v mestu Guiyang. Z željo, da bi ustvarili največji umetni slap, so se projekta lotili z vnemo, a so se med gradnjo srečali s številnimi inženirskimi izzivi.

Težko je zanikati, da je slap videti spektakularno in ustvarja veličasten pogled, a  za svoje delovanje potrebujete štiri velike črpalke, pa tudi stroški električne energije so ogromni (naj bi bili 100 ameriških dolarjev na uro), zato se bo slap ‘uporabljal’ zgolj ob posebnih priložnostih.

Številni ljudje so se negativno odzvali na gradnjo, saj se jim zdi, da gre za potraten projekt. Pred petimi leti naj bi mesto Guiyang bilo najbolj reven kraj na Kitajskem, danes pa se ekonomija razvija, število ljudi v tem mestu narašča, zato nekateri posamezniki menijo, da je umeten slap dobra iztočnica za nastanek modernega mesta.

Je ta ideja nora ali dobra?

Galerija slik – Umeten slap

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je 20+ najbolj neumnih stvari, ki jih je Donald Trump naredil v 4 letih