Ko boš prebral to, jajčnih lupin nikoli več ne boš vrgel v smeti!

Oh, kakšna škoda je, če jajčne lupine vržete v smeti … Uporabimo jih lahko namreč za različne stvari in nekatere vas bodo zagotovo presenetile!

Jajčne lupine so v kar 90 odstotkih sestavljene iz kalcija, ki pa ga človeško telo potrebuje za kosti, zobe, pa tudi živce in mišic. Seveda ne bomo jedli jajčnih lupin (vsaj ne v svoji primarni obliki), jih pa lahko uporabimo na številne druge načine!

Kako jesti jajčne lupine?

Jajčne lupine so zdrave, vsaj tako meni ameriški Nacionalni inštitut za zdravje. Izvedli so namreč številne raziskave o zmletih lupinah v prahu. Rezultat je sledeč: prah jajčnih lupin lahko človeško telo zelo dobro sprejme in naj bi imel številne pozitivne učinke. Ker vsebuje veliko kalcija, je dober za naše kosti in proizvajanje zdravih krvnih celic. Poleg tega naj bi pomagal zniževati holesterol in krvni tlak.

Ali to pomeni, da jajčne lupine zmeljemo in jih pojemo? Ne, tega se ne priporoča. Če jih uspete v multipraktiku (ali v kakšnem drugem mešalniku) zmleti v popolnoma droben prah, potem jih lahko npr. dodate jedem kot dodaten vir kalcija. Preden lupine uporabite, jih kuhajte vsaj 15 minut, da uničite potencialno škodljive bakterije. Pustite jih, da se ohladijo, potem pa jih zmeljite v res droben prah. Hranite jih v nepredušno zaprti posodi.

Čeprav lahko ta prah užijete v kozarcu vode (pol čajne žličke na kozarec vode), to ne bo prav okusno. Zato raje eksperimentirajte tako, da dodate prašek kakšnemu finemu smutiju ali sadnemu pireju.

Lahko pa malo mlete jajčne lupine dodate tudi kavi. Poleg tega, da bo ta dobila dober odmerek kalcija, bo naredila kavo manj grenko, pa tudi bolj kremasto! Prepričajte se, da je lupina predhodno res dobro toplotno obdelana (jajčne lupine lahko tudi položite na pekač in jih pečete 10 minut pri 180 stopinjah Celzija), da ubijete morebitne bakterije.

Jajčne lupine lahko uživate le, če jih predhodno toplotno obdelate, nato pa zmeljete v fin prah.

Druge uporabe jajčne lupine

Odstranjevanje zažgane hrane

Pozabite na jezo, ki jo doživite, ko vidite prismojeno hrano v ponvah in loncih. Z jajčnimi lupinami, ki jih zdrobite v ponev, jim dodate nekaj soli in vroče vode, boste zažgano hrano s pomočjo gobice preprosto očistili. Posoda bo kot nova!

Gnojilo

Jajčne lupine so polne kalcijevega karbonata, ki je dober za rastline. Lupine tako posušite in zmeljite v prah. Hranite ga v stekleni posodici, ki je vedno pri roki. Prašek zmešajte z malo zemlje za rože in ga dodajte tja, kjer je to potrebno.

Za ostrejša rezila v mešalniku (multipraktiku)

Brušenje rezil v mešalnik s klasično tehniko skorajda ni mogoče. Na srečo lahko to enostavno rešimo z jajčno lupino. Preprosto položite nekaj lupin za pol ure v zamrzovalnik in nato v mešalnik. Dodajte malo vode in ga vklopite. Rezila bodo spet ostra.

Zdaj, ko so naši možgani polni informacij o iznajdljivih uporabah jajčne lupine, naj še dodamo, da so raziskovalci na Ohio State University odkrili, da bi lahko bile jajčne lupine ključnega pomena za proizvodnjo cenovno ugodnega vodikovega goriva. Slišali smo že za frazem “hoditi po jajcih”, morda se bomo v prihodnosti na njih tudi vozili.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!