fbpx

Ko prerastete razmerje, je prav, da greste dalje

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Včasih veste, da ste prerasli razmerje, v katerem ste. Morda boste prepoznali tisti trenutek, da zapustite ljubezen, ki ne služi več vaši rasti in razvoju, ki vas vleče nazaj, vas boli ali v njem ne najdete ničesar več, kar bi vas zadržalo v odnosu.

Lahko pokažete razpoke, ki so nastale točno na mestih, ki ste jih ignorirali, medtem ko so bili vaši občutki močni ali medtem ko ste verjeli, da ste v tem odnosu našli nekaj, česar drugače ne bi mogli najti. Nikoli ni lahko oditi.

Ko imate dober odnos, s popolnoma prijetno in dobro ljubeznijo nekoga, ki vam daje ljubezen, je ne želite prizadeti. Zdi se vam, da je to zadnja stvar na svetu, ki bi jo naredili. Dokler ljubezen ne boli, ostanete tam, kjer ste.

Nobeno razmerje ni enako. Kar je dobro za en par ni dobro za drugega, in kar je v prejšnji zvezi delovalo, v tej ne deluje. Vseeno pa pomaga, če veste, kaj je za vas dober odnos.

Je dobra ljubezen le tista, v kateri ne prenašate nobene oblike zlorabe, zanemarjanja, ponižanja? Takšna, v katerem niste vznemirjeni, ker niste resnično globoko povezani z drugo osebo. To samo po sebi ni znak dobrega odnosa, je edini minimum, ki ga dober odnos zahteva.

Še vedno imate radi partnerja, vendar… Foto: Tyler Nix / Unsplash

Je ta ljubezen boljša od prejšnjih? Se ta oseba obnaša bolje do vas kot bivši partner? Ne uporablja vaših slabosti proti vam, ne projicira na vas svoje negotovosti? Je do vas malo prijaznejši in se vam zdi, da je verjetno to, kar ste iskali?

Samo zato, ker je ta odnos boljši od prejšnjih, še ne pomeni, da je to najboljši odnos za vas. Samo drugačen je.

Morda se vam ni treba ukvarjati s starimi težavami, vendar to ne pomeni, da morate biti z nekom, pri katerem so težave malo drugačne in sprejemljivejše, manj boleče.

Ali je ljubezen to, da se počutite varno poleg nekoga, za katerega veste, da vas bo skušal osrečiti, ne glede na to, kaj mu dajete? Odnos, v katerem morda ni romantike in strasti, je pa stabilnost? To ni razmerje, v katerem lahko napredujete in se razvijate, ampak odnos, v katerem razvijete občutke krivde, ker ne ljubite nekoga, ki vas ima rad, in mu ne morete ljubezni vrniti. Varnost ne more nadomestiti ljubezni.

Kaj pa, če ima vaš odnos same dobre lastnosti in se še vedno počutite nesrečni in negotovi? Resnica je, da lahko dobro ljubezen prerastete. Tisto, ki rešuje vaše težave. Tisto, ki vam je pomagala videti sebe z druge perspektive, da ste našli boljšo različico tega, kar ste.

Dobro ljubezen prerastemo, ker si želimo velike ljubezni, ker rastemo v novih smereh in potrebujemo nekoga, ki raste z nami. Lahko se poskusite vklopiti v strukturo stabilnosti, ki jo ponuja dobra ljubezen. Lahko se pretvarjate, da imate tisto, kar si zaslužite, in ste s tem zadovoljni. A tam ne morete ostati, saj morate biti iskreni do sebe in do partnerja. Oba si to zaslužita.

Želite živeti drugače. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Še naprej morate rasti, vendar brez partnerja, s katerim ste doživeli dobro ljubezen. To ne pomeni, da tega partnerja ne ljubite, en del vas ga bo vedno imel rad in mu bo hvaležen. Težko je ne ljubiti nekoga, ki je prijazen do vas in vam daje zaupanje in upanje, da obstaja nekaj boljšega od tega, kar poznate.

Ko pa začnete bolje razumeti sebe in odkrivati globlje resnice o sebi, odkrijete, da to ni tisto, kar potrebujete. Seveda se sprašujete, ali se motite in ali boste še kdaj našli tako dobrega partnerja?

Če nadaljujete odnos, najprej razmislite, zakaj se tako počutite. Je to zato, ker ste prepričani, da s to osebo nimate enake smeri razvoja? Veste, da imate v sebi veliko ljubezni, ki jo morate dati, a mu je ne morete dati? Vas je strah tvegati?

Odločite se lahko le vi, vendar ne pozabite, da je dobro prerasti dobro ljubezen in poiskati najboljšo. Hvaležni boste sami sebi, da ste imeli pogum in da ste osvobodili sebe in svojega partnerja. Oba si to zaslužita.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!