fbpx

Kolesarjenje: že 20 minut na dan je dovolj, da opazite spremembe na telesu

Foto: Wolfram Bolte / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Kolesarstvo je sinonim za sproščenost in vitalnost. Ključna prednost kolesarjenja je v tem, da je aktivnost dosegljiva širokemu krogu ljudi, saj ni omejitev glede starost, spola in družbenega statusa. Kolo je za nekatere rekreacijsko sredstvo, za druge prevozno sredstvo ali pa kar oboje.

Gre za dejavnost, ki jo je najlažje umestiti v vsakdanje življenje. Poleg rekreacijskega sredstva je tudi prevozno sredstvo, ki vas bo zlahka pripeljalo od točke A do točke B. Z njim se boste izognili gneči oziroma čakanju v kolonah.

Kolesarjenje izboljšuje kardiovaskularne sposobnosti in kapaciteto pljuč, znižuje krvni tlak, količino holesterola in trigliceridov v krvi.

Kalorije, kalorije, kalorije!

Za marsikoga je najljubša prednost kolesarjenja, izguba kalorij. Pri hitrosti 20 km na uro boste porabili približno 560 kalorij v eni uri.

Naj bo kolesarjenje vaš vsakodnevni ritual. Foto: Vishakha Jain / Unsplash

Nezadostna telesna aktivnost povečuje tveganje za bolezni, zato Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da naj imajo odrasli, stari od 18 do 64 let, vsaj 150 minut zmerne telesne aktivnosti na teden. In pri doseganju tega cilja je vaš idealni partner lahko kolo – le 20 minut vožnje na dan je dovolj, da dosežete ta cilj.

Vključite kolesarjenje v vsakdanje življenje

Naj kolo postane vaše prevozno sredstvo do trgovine, šole ali službe. Seveda lahko v svojo rutino vključite tudi daljše vožnje.

Kolesarjenje bo sčasoma ugodno vplivalo na vašo koordinacijo, izboljšala se bo cirkulacija. Prav tako se bodo okrepile mišice spodnjega dela telesa in se bo izboljšala gibljivost sklepov. Kolesarjenje je lahko odlična vadba za ljudi, ki imajo težave s sklepi in artritisom.

Ljudje, ki kolesarstvo vključijo v svoje vsakdanje življenje, mu pogosto ostanejo zvesti vse življenje.

Četudi kolesarite le 20 minut na dan, s tem poskrbite, da se počutite odlično. Torej, hitro na kolo – za zdravo telo!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!