fbpx

Komični enodejanki

V Lokavcu pri Ajdovščini se bo ljubljanski ansambel SNG Opera in balet predstavil z dvema komičnima opernima enodejankama, ki sta ju ustvarila dva izmed največjih skladateljev: Mozartov Gledališki direktor in Rossinijeva Ženitna ponudba. ...

Pomembne Informacije
Kdaj?
Kje?
Dvorana Edvarda Čibeja, Lokavec 173, Lokavec pri Ajdovščini
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
15 evrov

V Lokavcu pri Ajdovščini se bo ljubljanski ansambel SNG Opera in balet predstavil z dvema komičnima opernima enodejankama, ki sta ju ustvarila dva izmed največjih skladateljev: Mozartov Gledališki direktor in Rossinijeva Ženitna ponudba. Prva, ki smeši rivalstvo med opernimi pevci, je bila večkrat predelana. Najuspešnejša je Schneiderjeva predelava, ki je doživela premiero 25. aprila 1845 v Kraljevi operi v Berlinu, v katero je Schneider vključil samega Mozarta, kar lahko vodi le v smer zapleta, ki se komično razreši. Ženitna pogodba je Rossinijeva prva opera buffa, ki jo je napisal po libretu Camilla Federicija, ko je bil star komaj 18 let. Premiero je vodil avtor sam kot maestro al cembalo. Zgodba nam posreduje zelo lepe koncertantne arije, ki v popolnosti razkrivajo nadarjenost zgodaj dozorelega mladega skladatelja. Dirigent obeh izvedb, ki zabavajo že stoletja, je Igor Švara.

Prejšnje
Do nazga!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.