fbpx

Konec aprila bo nočno nebo razsvetlil velikanski komet, ki ga bomo lahko videli s prostim očesom

Pripravite se na veliki komet po imenu Atlas, ki se bo pojavil na nočnem nebu konec aprila, ko ga bomo lahko videli s prostim očesom!

To bo eden najlepših astronomskih pojavov leta, ki si ga bomo lahko že 29. in 30. aprila ogledovali na nočnem nebu, in sicer v smeri sever/severozahod! Astronomi predvidevajo, da bo viden s protim očesom oziroma vsaj z navadnim daljnogledom. Zemlji bo najbližje 23. maja. Trenutno naj bi se nahajal blizu Marsove orbite, na poti proti Soncu pa povečuje svojo hitrost.

Komet C2019 Y4 ATLAS
Komet C2019 Y4 ATLAS

Decembra lani, ko so komet prvič odkrili, je plinast “žepek”, ki obdaja komet, v premeru meril neverjetnih 720 tisoč kilometrov. Za primerjavo: Sonce meri v premeru 1.392.700 kilometrov, Jupiter 139.820 kilometrov, Zemlja pa “le” 12.742 kilometrov. Splošno znano je tudi, da imajo kometi “rep” in Atlasov rep podobne velikosti kot je njegovo ozračje! Pri SpaceWeatherArchive so poročali, da ni nič nenavadnega, da so kometi tako gromozanski, saj “v vesolje oddajajo ogromne količine plina in prahu”. Nadalje so navedli, da je “komet 17P/Holmes delno eksplodiral in imel okoli sebe nekaj časa celo večje ozračje, kot ga ima Sonce”.

28. decembra lani ga skoraj ni bilo moč zaznati, viden je bil le s teleskopom, zdaj pa postaja vse svetlejši in ga bo tako mogoče videti z navadnim daljnogledom oziroma tudi s prostim očesom!

Ta komet za naš planet ne predstavlja nevarnosti, in tudi takrat ne bo, ko bo nam najbližji in najsvetlejši (oddaljen bo približno 116 milijonov kilometrov)!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.