fbpx

Koža razkriva bolezenska stanja: kako se na koži odražajo depresija, tesnoba, žalost in stres

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

S hitrim tempom življenja, veliko obvezami, konstantno obremenitvijo s časom in premalo časa za počitek, je edino logično, da je človek pod stresom, ali pa celo en korak pred izgorelostjo. Vse to se odraža na naši koži.

Znanstveniki so odkrili, kako močna je povezava med našim umom in kožo. Raziskave pa so pokazale, da to, kar čutimo, lahko vpliva na videz in obnašanje naše kože. Vpliva lahko celo na nekatere kožne bolezni. Kako se bo telo odzvalo ob dlje časa trajajoči izpostavljenosti stresu, je odvisno od vsakega posameznika oziroma od genskega zapisa. V splošnem pa velja, da se bodo različne vrste stresa pri isti osebi zmeraj izrazile na isti način. Pri eni osebi se to kaže na področju aken, pri drugi pa se lahko pojavi luskavica.

via GIPHY

Stres ima velik vpliv na zdravje

Obstaja veliko dokazov, da se stres in negativna čustva odražajo pri težavah s kožo. Ko je človek pod stresom, telo izloča hormone, ki spodbujajo vnetja in zmanjšujejo pretok krvi v kožo. Živci v koži se razdražijo in ti lahko okrepijo vnetje ali sprožijo alergijsko reakcijo. Koža zato sproži obrambni mehanizem na tovrstno reakcijo, ta pa povzroči vnetje. Vse to vodi v poslabšanje stanja kože, ki se kaže v aknah, luskavici, suhosti kože, izpuščajih, srbenjem, dermatitisu.

Tako močna in globoka povezava med umom in kožo je privedla do nastanka novega znanstvenega področja – psihodermatologije. Dermatologi so namreč odkrili, da imajo ljudje, ki hodijo k zdravniku zaradi kožnih težave, pogosto tudi psihološke težave, ki so povezane s kožo. Zato so nekatera čustva pogosto povezana s specifičnimi kožnimi reakcijami.

  • depresija in žalost – suha koža
  • travmatični dogodki – izpuščaji in vnetje
  • povečan stres – akne, poslabšanje ekcema ali luskavice
  • zdravljenje – pordelost in izpuščaji
  • kronični, dolgotrajni stres – občutljivost, dehidracija, suhost
  • jeza ali tesnoba – urtikarija, alergijske reakcije, srbenje, vnetje
  • povečane emocije (pozitivne, negativne) – pordelost
  • potlačena jeza – suha koža

via GIPHY

Številne resne bolezni se začnejo s simptomi kože

Koža je res čudovit organ. Gre za največji organ telesa, ki uravnava telesno temperaturo in nas opozarja na nevarnosti. Koža ščiti telo pred okužbami in potencialnimi zunanjimi agresorji in težavami, hkrati pa lahko odraža tudi notranje težave, tako fizične kot duševne in čustvene. Zato je pomembno vedeti, da se številne resne bolezni lahko začnejo z različnimi kožnimi simptomi, njihovo prepoznavanje pa lahko skrajša čas zdravljenja in včasih reši tudi življenja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!