Življenjska lekcija: Ne jemljite vsega osebno!

Foto: Jack Delulio / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Svet se ne vrti le okoli vas in je večinoma nevtralno mesto, ki si ga vsak razlaga tako, kot se mu zdi primerno, ali kakor ve in zna.

Nekdo se razjezi, ko mu dež pokvari načrte. Nebo je to storilo namenoma, dežuje samo zaradi tega, da bi ga naredilo živčnega. Nekdo drug je kriv, da ni slišal vremenske napovedi. Želeli so se mu za nekaj maščevati. Za njegove prizadete občutke in motenje načrtov so krivi vsi in upravičeno misli, da je jezen.

Vse okoli njega obstaja le v odnosu do njega samega, do njegovih potreb, načrtov in občutkov. Ko je vse v redu, je svet dober in življenje je lepo, ko pa ne, ima nekdo nekaj proti njemu.

To je preprost primer, ki ponazarja tisto, kar psihologija opredeljuje kot pripisovanje namena, in je znak šibke samozavesti in obrambnega načina razmišljanja, ki ne vodi do reševanja problemov.

Niste tarča, običajno vas nihče ne namerava poškodovati, sabotirati, razjeziti.

Nekdo, ki vam je všeč vam ne vrne klica; morda mislite, da mu ni mar za vas. Ali, da ni dobro ali da želi rešiti svoje težave in mu vaša prisotnost ne bi pomagala.

Niste središče celega sveta! Foto: Jens Lindner / Unsplash

Kaj v takšnih situacijah, ko ni neposredne komunikacije, pomislite? Kaj vas najbolj žali? Kaj vpliva na vas? Ali odreagirate iz ega? Kasneje pa se tako in tako izkaže, da ste se zmotili, in da je v igri čisto nejkaj drugega.

To je situacija, ki ni bila ustvarjena, da bi vas prizadela, ampak, da vas nauči, da ne gre vedno za vas, ne v negativnem ne v pozitivnem smislu.

Najpogosteje dejanja in vedenje nekoga do vas nimajo nič opraviti z vami, ampak s stanjem in občutki te osebe ter njenimi težavami (s katerimi se morda ne želijo soočiti).

Ko nekdo od vaših bližnjih spozna, da zaradi njegovega vedenja trpite, se opraviči in izjavi, da jim niti na misel ni prišlo, da bi vas prizadeli. Ampak preprosto niso razmišljali o vaših občutkih. Njihov um je bil okupiran z nečim drugim.

In to je čisto res! Morda je malce boleče, ker bližnja oseba sploh ni razmišljala o tem, kako bi se vi počutili zaradi nečesa, kar počne ali česar ne počne. Ampak je sledila svojim impulzom in ideji ali pa rešila nekatere težave.

Sprejmite to – skoraj nihče ne razmišlja o vas tako, kot razmišlja o sebi in kakor se ukvarja sam s sabo.

Ko vas z nečim prizadenejo, vas v bistvu sploh ne poskušajo prizadeti, ampak se borijo z nečim v sebi. Ko dvomijo, ne dvomijo v vaše sposobnosti, ampak reagirajo iz tistega dela sebe (potlačenega), v katerem sami niso bili sposobni narediti nečesa, kar so si želeli.

Ne jemljite vsega osebno. Foto: Jason Yoder / Unsplash

Obstaja veliko ljudi s pomanjkanjem empatije in razumevanja, ki niti ne bodo poskušali razmišljati in videti pod površjem, ampak bodo samo projicirali podobo, ki jo imajo na površju uma.

Naučite se, da prenehate jemati vse osebno. Ponovno razmislite o situaciji, ko čustveni naboj mine.

Poskušajte razumeti, da vsak obstaja v svoji realnosti, ima svoj način razmišljanja in razumevanja. Prizadevajte si poglobiti razumevanje in razširiti svojo perspektivo.

Ko spoznate, da se svet ne vrti samo okoli vas imate moč, da živite svoje življenje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!