Okusen in krasen sadež, a kaj narediti, da avokado ne porjavi prehitro? Avokado je okusen in zdrav, vendar hitro porjavi, ko ga enkrat narežemo. V tem članku razkrivamo nekatere najbolj nenavadne in kreativne metode, ki bodo pomagale, da bo vaš avokado ostal svež dlje časa. Spoznali boste, kako lahko preproste sestavine iz vaše kuhinje, kot so čebula, limeta ali celo čajne vrečke, delajo čudeže pri ohranjanju svežine tega priljubljenega sadja. Pripravite se na presenetljive trike, ki bodo spremenili vaš način shranjevanja avokada!
Kaj narediti, da avokado ne porjavi prehitro, je verjetno vprašanje, ki si ga zastavlja vsak ljubitelj okusnih zajtrkov in brunchov. Pobrskali smo po spletu in našli nekaj predlogov. Obstaja namreč nekaj preprostih trikov, kako ohraniti avokado svež in preprečiti, da bi postal rjav.
Shranjevanje pod vodo
Namesto da bi avokade hranili na pultu ali v hladilniku, jih lahko potopite pod vodo. Vzemite večjo plastično posodo ali skledo, napolnite jo z vodo in vanjo potopite avokado. Nato prekrijte posodo s pokrovom ali plastično folijo in ga postavite v hladilnik. S tem boste preprečili stik sadeža z zrakom, ki povzroča oksidacijo in s tem porjavitve. Tako lahko avokade ohranite sveže več dni ali celo do enega tedna, odvisno od njihove stopnje zrelosti pred potapljanjem.
Shranjevanje v hermetični posodi
Z omejevanjem izpostavljenosti avokada zraku upočasnite proces oksidacije, ki povzroča, da avokado porjavi. To je še posebej učinkovito, če ste uporabili le del avokada in želite preostanek shraniti za kasneje. Preostanek avokada tako preprosto zavijte v prozorno folijo za živila ali ga shranite v hermetično zaprti posodi.
Limonin sok
Kaj še narediti, da avokado ne porjavi prehitro?! Sok limone vsebuje citronsko kislino, ki upočasni encimsko rjavenje, prav tako pa doda prijeten okus. Preprosto premažite malo limoninega soka po izpostavljenem mesu avokada in mu s tem podaljšajte rok trajanja.
Shranjevanje z čebulo
Čebula sprošča žveplove spojine, ki lahko pomagajo preprečiti rjavenje. V posodo z avokadom dodajte rezino ali dve čebule, pri čemer pazite, da se ne dotikajo preveč, da se prepreči prenos izrazitega čebulnega okusa.
Med
Med ustvari oviro, ki preprečuje, da bi kisik dosegel avokado, kar upočasni proces rjavenja. Izpostavljeno meso avokada zato rahlo premažite z medom, preden ga shranite.