fbpx

Kultni filmi noir, ki si jih moramo ogledati

Film noir je dobil svoje ime leta 1946, ko je francoski kritik Nino Frank izrazil svojo fascinacijo nad temnimi hollywoodskimi melodramami tistega časa. Daljnosežen vpliv filma noir je osupljiv in ostaja mednarodni pojav. Poskušali smo ostati znotraj nekaterih parametrov filma noir – prav, morda smo kje kakšno pravilo zanemarili – in sestavili seznam filmov noir filmov in filmov, kjer je noir inspiracija. Vsi pravi filmofili: tukaj je deset noir klasik, ki si jih moramo ogledati.

1. The Maltese Falcon (Malteški sokol, 1941)

Utrujeni, zagrenjeni, osamljeni zasebni detektiv Sam Spade (Humphrey Bogart) se po spletu naključij zaplete v zarote kriminalne združbe, ki se peha za skrivnostnim kipcem malteškega sokola. Obenem ga muči vprašanje neuslišane ljubezni do fatalne ženske (Mary Astor), ki ga na začetku filma najame in sploh sproži ves vrtinec dogodkov.

2. Sunset Blvd. (1950)

Uničujoč pogled Billyja Wilderja na ugašajoče zvezdništvo pripelje Willama Holdena kot scenarista k zvezdi nemega filma, Nori Desmond (Gloria Swanson), ki ga najame, da ji spiše scenarij, ki jo bo pripeljal nazaj na veliko platno. Če si želimo videti temno stran Hollywooda, potem je to tu. In če si želimo noir, kako drugače bi pa lahko opisali film, ki se začne s smrtjo protagonista?

3. Touch of Evil (Dotik zla, 1958)

Po eksploziji avtomobila na ameriški strani meje med Združenimi državami Amerike in Mehiko se mehiški agent Miguel Vargas (Charlton Heston) poda v raziskovanje travmatičnega incidenta skupaj s šepajočim in ostarelim ameriškim policijskim načelnikom Hankom Quinlanom (Orson Welles). Vargas naleti na šokantne povezave med policijo in kriminalnim svetom.

4. The Third Man (Tretji človek, 1949)

Zgodba se dogaja na Dunaju takoj po drugi svetovni vojni. Ameriški pisatelj Rollo Martins (Joseph Cotten) si prizadeva pojasniti skrivnost, ki obdaja izginotje enega izmed njegovih sošolcev, Harryja Limea (Orson Welles), čigar smrt mu je nerazumljiva. Kolikor bolj napreduje njegovo raziskovanje, Martins spoznava pravo resnico o vlogi svojega prijatelja. Odkriva se mu kot pustolovec velikega stila, ki se je spustil v črno borzo in tihotapljanje mamil. Ni se ustavil niti pred umorom niti pred izdajo….

5. Double Indemnity (Dvojno zavarovanje, 1944)

Walter Neff (Fred MacMurray) je zavarovalniški agent, ki se zaljubi v napačno žensko. Barbara Stanwyck je Phyllis Dietrichson, njegova usodna ženska. Nič ne moreta storiti, da bi preprečila dogodke, ki ju vodijo v eno samo smer: na dvigalo oddaljeno preveč kilometrov. Ne glede kako skrbno načrtujeta umor njenega moža, Walter najlepše povzame situacijo (prav na začetku filma) z besedami: “Umoril sem človeka. Umoril sem človeka zaradi denarja. Umor sem človeka zaradi ženske. Zdaj nimam niti denarja, niti ženske.”

PREBERITE ŠE: Filmi, ki bodo uspešno pomagali pregnati slabo razpoloženje

6. The Big Sleep (Globoko spanje, 1946)

Utrujeni, zagrenjeni, osamljeni zasebni detektiv Philip Marlowe (Humphrey Bogart) se po spletu naključij zaplete v zarote aristokratske združbe. Ključno vlogo pri tem odigra tudi fatalna ženska (Lauren Bacall). Globoko spanje je film ob katerem se bomo glasno krohotali. Pa ne od smeha. Raymond Chandler, avtor kultnega romana, po katerem je film posnet, je ustvaril junaka, ki ga zaznamuje jedki cinizem in strupeni, neusmiljeni dialogi.

7. Chinatown (Kitajska četrt, 1974)

Tega noir filma ni potrebno posebej omenjati. Brilijanten film Romana Polanskega je prava darma. Jack Nicholson je Jake Gittes, zasebni detektiv, ki išče dokaze o prešuštvu, a po naključju naleti na veliko več. Umor? Zapleti? Oh ja. Jasno, Chinatown je čistokrvni film noir, kjer je tudi fatalka. Hladna lepotica Evelyn Cross (Faye Dunaway), ki jo razjeda grozljiva skrivnost in ki kljub temu zmeša glavo glavnemu junaku.

8. Blade Runner (Iztrebljevalec, 1982)

Nespregledljivo je, da je Iztrebljevalec znanstvenofantastični film noir, ki se zgleduje tako po Metropolisu kot po Modrem angelu z Marlenne Dietrich. Harrison Ford je v naslovni vlogi iztrebljevalca Deckarda, ki v strašljivi kiberprihodnosti (natančneje v Los Angelesu leta 2019) lovi umetno ustvarjene ljudi.

9. Blood Simple (Krvavo preprosto, 1984)

Marty (Dan Hedaya), lastnik zakotne restavracije, ugotovi, da ga Abby (Frances McDormand), njegova žena, vara z natakarjem (John Getz), zato sklene, da se ju bo znebil. Ker pa si sam noče mazati rok, najame Lorena Visserja (M. Emmet Walsh), tolstega, mastnega, sluzastega privatnega detektiva, ki postane njegov eksekucijski vod, toda ne povsem – zahrbtni, patološko pohlepni Loren začne namreč tudi sam igrati svojo igro.

10. L.A. Confidental (L.A. zaupno, 1997)

Los Angeles, začetek petdeseth. Hitro razvijajoče se mesto odpira možnosti vsem, ki sanjajo o karieri in denarju. Ampak resnica je drugačna.. droga, umori, korupcija, prostitucija in izsiljevanje – to je pot do uspeha in lahkega denarja. Bud White (Russell Crowe), Jack Vincennes (Kevin Spacey) in Ed Exley (Guy Pearce), trije policisti, vsak na lastno pest poskuša razvozlati uganko umorov v nočnem baru. Ampak zadeva je bolj zakomplicirana kot se zdi…

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!