fbpx

LED-zebre: na Nizozemskem imajo svetleče prehode za pešce

Svetleč prehod za pešce

Pešci sodijo med najbolj ogrožene prometne udeležence, zato je ključno, da zavoljo svoje varnosti uporabljajo prometne površine, namenjene hoji. Ene od takšnih so prehodi za pešce, široke bele prečne črte, ki pa jih vozniki marsikdaj spregledajo. Zato so na Nizozemskem izdelali 'zebre', ki se svetijo.

Pešec mora predvsem zaradi svoje lastne varnosti vozišče prečkati na prehodu za pešce. A marsikateri voznik ga ob toliko motečih dejavnikih – telefoni, plakati … – hitro spregleda, še posebej v temi. In ker je pešec najbolj ranljiv udeleženec v prometu, je on tisti, ki na koncu nastrada. Zato so na Nizozemskem prišli na idejo o svetlečem prehodu, ki ga je nemogoče spregledati.

PREBERITE ŠE: Troljo chatbot – slovenski digitalni asistent, ki napoveduje prihode mestnih avtobusov


Svetlečo ‘zrebro’ z LED-lučkami so izdelali in patentirali pri podjetju Lighted Zebra Crossing. Tovrsten prehod je ne le bolj viden, bolj so vidni tudi ljudje, ki prečkajo cesto. Poleg tega so zebre tudi števec, ki beleži število vozil, njihovo hitrost, težo in število peščev. Obstajata dve različici, in sicer za asfaltne površine in granitne kocke. Vsaka črta meri 200 x 50 centimetrov.

Galerija – svetleč prehod za pešce:

Dodatne Informacije

Več informacij:
lightedzebracrossing.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!