LJFW 2016: spektakel zadnji dan zaključili Maja Ferme, Young@Squat in Petja Zorec

Z včerajšnjimi modnimi revijami znamk MAJA FERME fashion, Nejc Šubic, Sanija Reja Aske, Young@Squat, N a t a s a H r u p i c in Petja Zorec se je zaključil Ljubljanski teden mode. Izbrane kreacije je že mogoče kupiti v trgovini ZOOFA, kreacije EBER krznarstva v njihovem butiku, izbrane kose kolekcije MAJA FERME fashion prav tako v njenem butiku, izbrani kosi ostalih znamk (N a t a s a H r u p i c, Nejc Šubic, Petja Zorec, Sanija Reja Aske, Tina Gorkič in Young@Squat) pa bodo septembra na voljo v trgovini Pentlja Concept Store.

Kako oblikovalci, predstavljeni tretji dan, opisujejo svoje kolekcije:

MAJA FERME fashion (Maja Ferme); ime kolekcije: STUDIO 77

“Kolekcija slavi žensko, ki je kot dragulj. Razkošne tkanine bogatih barvnih tonov vabijo k zabavi, druženju, smehu in užitku. Mehko ovijajo telo, nudijo prijeten občutek toplote in omogočajo ženski, da se počuti dragoceno.”

Nejc Šubic (Nejc Šubic); ime kolekcije: Semi­loner

“V kolekciji Semi­loner se kot protiutež nepotrebnim zadregam in tegobam asocialnosti prebija ‘peter­panski’ kompleks brezbrižne in neustavljive estetike skejterske kulture. V oblačilih za mladeniče se resna funkcionalnost zliva z nepotrebnimi, skoraj dekadentnimi detajli, ki pričajo o razkazovanju življenjskih stilov mladih. Močni kosi se utapljajo v pastelnih barvah in motivih iz lastne preteklosti in sedanjosti. Skozi kolekcijo se športni kosi postavijo ob bok klasičnim krojem s poudarkom na udobnosti in samostojnosti. Mešanje naravnih in umetnih materialov z različnimi tehnikami tiska, vezenja in pletenja dodajo tudi osnovnim kosom spontano zgodbo s pridihom mestnega življenja.”

Sanija Reja Aske (Sanija Reja Aske); ime kolekcije: Buona ​Serata Marla!

You met me at a very strange time in my life.

Young@Squat (Barbara Krmelj, Maja Leskovšek, Sara Valenci in Timotej Bistan); ime kolekcije: S​ IX

“Young@Squat za resort sezono predstavlja skupno kolekcijo, ki nadaljuje pot, začrtano s kolekcijo za jesen-zimo 16/17. Markantni par Vincent in Christina nas še vedno navdihuje s svojim karakterjem in kameleonsko podobo. Tokrat je pozornost usmerjena v posamezne kose in detajle, ki jih definirajo. V razgibanem stajlingu se srečujejo estetike posameznega avtorja, ekspresivni so preprosti material, krojaški detajli pa z volumnom in teksturo. V duhu sodobnega načina oblačenja se pomešajo moški in ženski kosi.”

PREBERITE ŠE: LJFW 2016: razstava NE[S]KONČNO NEIZBRISLJIV odprta

N a t a s a H r u p i c (Nataša Hrupič); ime kolekcije: FORMA | DEFORMA

“Kolekcija je zasnovana na dveh predpostavkah; na formi telesa in telesnosti oblačila. Nastala je na temelju form in oblik, perfekcionizma in razmerij, ki spremljajo telo ob različnih pozah in grčah. Raziskovanje je bilo iz tridimenzionalnega kiparskega in skicoznega medija preneseno v tekstilni, pletilski medij. Nastale so izčiščene oblike, premišljeno sestavljene iz linij, in jasna vizualizacija – forma telesa na oblačilu. Vrhnja oblačila nadaljujejo linijsko interpretacijo telesnosti. Oblačila so skonstruirana tako, da je vsaka zareza načrtovano postavljena na mestu, ki ne deformira osnovne forme silhuete in ohranja telesnost. Močan poudarek je na funkcionalnosti oblačil, ki vključuje naravne, telesu prijazne materiale, ter na barvni paleti, ki temelji na barvnih odtenkih za več možnosti kombiniranja. Zasnova motivov: Tomislav Blažević.”

Petja Zorec (Petja Zorec); ime kolekcije: Tisti, ki ga je ugriznila kača, se boji vsake vrvi.

“Kolekcija 17SS predstavlja raziskovanje simbolike ter fizičnih lastnosti kač skozi naravne kroje, teksture, vzorce, tekstilne manipulacije in silhuete na humoren način. Moška kolekcija se spogleduje z opravami kontroverznih pripadnikov gibanja zoot suit s sodobnim pridihom in igrivimi detajli. Se teh izmuzljivih bitij bojimo, ker ne razumemo njihovega gibanja? Hladnega otipa, neprijetne luskaste strukture njihovih kož, svarilnih ali kamuflažnih barv? Gojimo odpor do vsega, česar ne poznamo/razumemo najbolje? Ali pa se mogoče bojimo le posameznih podobnosti s tistimi »kačami«, ki jih nosimo v sebi in zaznavamo v drugih?”

Revija študentov Fakultete za dizajn in podelitev nagrad

Na LJFW so se predstavili tudi študenti Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem, smer Tekstilije in oblačila. Petčlanska žirija v sestavi: doc. dr. Petra Bole (Fakulteta za dizajn), doc. Tanja Devetak (Fakulteta za dizajn), Aleš Čakš (odgovorni urednik časopisov ON in Finance TRENDI), Nina Jagodic (odgovorna urednica revije M) in Dejan David Kemperl (glavni in odgovorni urednik revije David, revije za moške s stilom) je podelila naslednje nagrade:
predstavitev s samostojno kolekcijo na naslednjem LJFW: Mateja Lukač,
objava editoriala v TRENDIH časopisa Finance: Julija Divjak in Ana Petrovič,
objava nagrajene kolekcije v reviji M: Mateja Lukač,
objava portreta nagrajenca in zmagovalne kolekcije v reviji David: Črt Krašovec.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ženske kopalke 2020: 7 največjih trendov, ki jih moraš poznati