Portret Mona Lisa, Leonardo De Vinci / Foto: Louvre

Louvre brezplačno ponudil na ogled celotno umetniško zbirko

Zadnjič posodobljeno: :

Louvre je na spletu objavil svojo celotno umetniško zbirko in ljudem po vsem svetu omogočil, da se od doma in brezplačno poglobijo v svet umetnosti in zgodovine. To je priložnost, ki je ne smete zamuditi!

Zbirka vključuje več kot 480.000 del iz najbolj znanega francoskega muzeja Louvre, pa tudi iz Musée national Eugène-Delacroix. Poleg svetovno znanih del, so na spletni strani objabljen tudi tako imenovana MNR dela (National museums recovery), ki so jih našli po drugi svetovni vojni in jih predali v Louvre, dokler se ne morejo vrniti svojim zakonitim lastnikom.

Odaliska, Jean Auguste Dominique Ingres / Foto: Louvre
Poroka v Kani, Paolo Caliari / Fptp: Louvre
La Liberté guidant le peuple (28. julij 1830), Eugène Delacroix / Foto: Louvre

Na spletni strani so predstavljena umetniška dela iz osmih oddelkov Louvra, od islamske umetnosti in renesančnih skulptur do egiptovskih starin in slik umetnikov iz celega sveta. Spletna platforma ljubiteljem umetnosti in raziskovalcem omogoča ogled del s pomočjo preprostega ali naprednega iskanja, ogled po kuratorskih oddelkih in celo tematskih albumih. Poleg tega spletni interaktivni zemljevid vodi obiskovalce po sobah in je na voljo v francoščini, angleščini, španščini in kitajščini.

Ludvik XIV (1638-1715) / Foto: Louvre
Portret Mona Lisa, Leonardo De Vinci / Foto: Louvre
Kronanje device, Fra Angelico / Foto: Louvre

Zadnje leto se žal v Louvru zakladi kulturne dediščine “prašijo”, zato je Jean-Luc Martinez, predsednik in direktor muzeja Louvre prišel na idejo, da zbirko ponudi na oglad brezplačno. “Prvič lahko vsakdo brezplačno dostopa do celotne zbirke del iz računalnika ali pametnega telefona, ne glede na to, ali so na ogled v muzeju, izposojeni ali le v shrambi. Osupljiva kulturna dediščina Louvra je zdaj le en klik stran! Prepričan sem, da bo ta digitalna vsebina ljudi še bolj navdihnila, da pridejo v Louvre in si osebno ogledajo zbirke”, pravi Martinez.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To so najbolj popularni Instagram profili 2020