fbpx

Muzej Corones na 2275 metrov višine, ki privablja s pogledi in arhitekturo

Zadnjič posodobljeno:

Muzej Corones ni nekaj posebnega le zaradi nadmorske višine in razgledov, temveč tudi svoje arhitekturne podobe.

Nadvse zanimiv muzej Corones je resnično nekaj posebnega. Muzej je poimenovan po italijanskem plezalcu Reinholdu Messnerju, ki je znan po številnih dosežkih v svetu alpinizma.

Ta alpinistična legenda je osvojila vseh 14 svetovnih vrhov, višjih od 8000 metrov, in se kot prva v uradni odpravi leta 1978 brez dodatnega kisika povzpela na Mount Everest.

Foto: messner-mountain-museum.it

Messnerjev gorski muzej Corones se nahaja na vrhu gore Kronplatz na Južnem Tirolskem v Italiji. Posvečen je zgodovini in kulturi alpinizma, zasnovala pa ga je svetovno znana arhitektka Zaha Hadid. Muzej se nahaja na nadmorski višini 2275 metrov in je dostopen z žičnico. Ima osupljivo strukturo iz stekla in jekla, ki se neopazno zlije z gorsko pokrajino.

Muzej zavoljo svoje lege ponuja dih jemajoče razglede na okoliške gore in doline. Obiskovalci lahko uživajo v panoramskem razgledu s strešne terase muzeja, ki je najvišja točka gore Kronplatz. S terase se odpira 240-stopinjski pogled na okoliške vrhove, vključno z Dolomiti.

Foto: messner-mountain-museum.it

Reinhold Messner je ta muzej na severu Italije odprl leta 2015 in ga posvetil tradicionalnemu alpinizmu in zgodovini alpinizma. Muzejske razstave raziskujejo zgodovino gorništva in odnos med človekom in gorami. V muzeju so številni artefakti, vključno s plezalno opremo, fotografijami in dokumenti, ki prikazujejo razvoj alpinizma skozi leta.

Muzej Corones je krona Messnerjevega celovitega dela in zadnji od šestih muzejskih projektov, posvečenih alpinizmu.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.