fbpx

Kaj pomeni arabski pregovor “Nikoli ne govori slabo o sebi?”

Skrivnostna moč besed

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Besede imajo neverjetno moč. S svojim pomenom in vibracijo lahko oblikujejo naša prepričanja, vplivajo na naša dejanja in določajo potek našega življenja.

Starodavni arabski pregovor govori o moči besed, ki si jih izrekate.

Ta starodavna modrost pravi: “Ne govori slabo o sebi.” Na prvi pogled se morda zdi preprosta izjava, vendar nosi globlji pomen, ki nam razkriva pomembno življenjsko lekcijo. V svetu, kjer smo pogosto obsedeni z mnenji drugih in kritikami, se poraja vprašanje – ali smo sposobni ravnati s sabo na enak način?

V arabskih državah se ta pregovor pogosto uporablja kot opomin, da odnos do sebe, kaže na to, kako drugi ravnajo z nami. Če omalovažujemo svoje sposobnosti in dvomimo vase, že na začetku postavljamo ovire pred svoje sanje in cilje. Če ne cenimo sebe, drugi sledijo našemu zgledu in nas obravnavajo enako.

Če se obnašamo dostojanstveno in samozavestno, drugim sporočamo, da smo vredni spoštovanja in enakovrednega obravnavanja.

To sporočilo je še posebej ilustrativno prikazano v arabski zgodbi o starem Ockhamu, ki je deset let trdo delal, da bi izkopal jezero za vodo. Ko mu je končno uspelo, je omalovaževal svoje delo, namesto da bi se veselil svojega dosežka. Posledica tega je bila, da so tudi drugi ljudje začeli zaničevalno ravnati z jezerom, ki ga je ustvaril.

Pazite kaj govorite. Foto: Emiliano Vittoriosi / Unsplash

Kljub temu, da ga je bolelo, kako so se ljudje obnašali do njegovega dela, ni mogel storiti ničesar, saj so se ravnanja drugih odražala v skladu z njegovim lastnim odnosom.

Ta zgodba nam ponuja pomembno lekcijo. Ne glede na to, kaj si drugi mislijo o nas, je naše lastno mnenje o sebi ključno. Ne smemo omalovaževati svojih dosežkov in sposobnosti. Namesto tega se moramo naučiti ceniti in spoštovati sami sebe, da bomo lahko postavili temelj za dostojanstven odnos drugih do nas.

Star arabski pregovor nas spomni na moč besed in njihov vpliv na naše življenje. Če želimo doseči poln potencial, je ključnega pomena, da izbiramo besede, ki nas dvigajo in navdihujejo. Ne glede na to, kaj nam pravijo drugi, smo mi tisti, ki oblikujemo svojo resničnost s svojim samogovorom.

Zato se zavejmo moči besed in si postavimo temelje pozitivnega samogovora. Zavedajmo se svojih vrednot, talentov in uspehov ter jih izražajmo z zaupanjem. Spremenimo svoj notranji dialog in ustvarimo močno in spodbudno okolje v sebi. Ko bomo začeli govoriti o sebi na ljubeč način, bomo opazili, kako se naše življenje začenja preoblikovati.

Torej, bodimo pozorni na besede, ki jih govorimo o sebi, saj imajo moč, da oblikujejo našo resničnost. Izberimo besede ljubezni, samozavesti in spodbude ter gradimo temelje uspeha, ki izvira iz našega notranjega sveta.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.