fbpx

Lyon – Središče francoskih užitkov

Lyon se vam bo razkril na tisoč in en način in vam dal vedeti, da je Francija več kot le glavno mesto Pariz, kamor se vsako leto zgrinja milijon turistov. Prav iz Pariza so do Lyona odlične povezave. In kako sploh priti v Lyon?

Na voljo je več možnosti. Številni nizkocenovni letalski prevozniki vam ponujajo lete za od 100 do 200 evrov iz Ljubljane ali italijanskega Trevisa do Pariza. S pariškega letališča Charles de Gaulle se zapeljite s podzemno železnico v središče francoske prestolnice, kjer vas čaka hitri vlak TGV. Od Lyona vas tako loči le še 445 kilometrov, ki pa jih boste premagali v pičlih treh urah, in to za borih 50 evrov. Prevoz v Lyonu je prav tako zanemarljivo nizek strošek. Karta stane le dva evra, ne glede na čas, za dve uri ali ves dan. Mesto lahko odkrivate tudi s kolesom. Letos so uvedli nov računalniški sistem, ki omogoča, da pustite izposojeno kolo na katerem koli koncu mesta, saj so na številnih krajih t. i. kolesarske točke. Ob prevzetju kolesa dobite namreč poseben čip, ki vas ob vrnitvi zabeleži. In prenočitev, ko boste končno v Lyonu? Najboljša in tudi cenovno ugodna rešitev je hotel Cittadines Apart v neposredni bližini železniške postaje in le lučaj od starega mestnega jedra. Sprejemljive cene in odlične apartmajske storitve so vam na voljo 24 ur na dan.

SREDIŠČE ZGODOVINE
Lyon je znan po trgovini s svilo. V starem zgodovinskem jedru se lahko sprehodite po svilni poti. Domačini pravijo, da se je mesto razvilo prav zaradi trgovanja s to dragoceno tkanino. V starem mestnem jedru boste zagledali ogromnega bronastega leva, ki sicer ni povezan z bogastvom, temveč z imenom mesta. Takšnega leva boste opazili tudi v 60 mestih po svetu, ki imajo v svojem imenu besedo »lion«, kar seveda pomeni lev. Projekt tovrstne povezave imensko podobnih mest je stekel že preteklo leto. Vsesplošna gospodarska kriza v devetnajstem stoletju tudi Lyonu ni prizanesla, a se je mesto kmalu postavilo na noge. Kljub vsemu so začeli ustanavljati še danes zelo pomembna gospodarska podjetja. Med njimi zagotovo najbolj izstopa banka Credit Lyonnais. Toda mesto ni le gospodarsko središče, temveč skriva tudi številne kulturne hrame. Ko stojite na osrednjem trgu Place Bellecour, ki je eden izmed večjih trgov v Evropi, se vaš pogled ustavi na čudoviti baziliki Furviere, ki na prvi pogled daje vtis gradu. Domačini pa pravijo, da je to slon, obrnjen na hrbet. Z malce domišljije boste morda res zagledali spečega slona. Do nje vodijo številne poti. Če se odločite raziskovati okolico, predlagamo pešačenje, saj je raziskovanje na lastno pest veliko zanimivejše. Sicer pa vam je na voljo tudi vzpenjača, ki vas pripelje skoraj do vrat bazilike. Med sprehodom ne morete zgrešiti rimskega amfiteatra, ki je skoraj vsako poletje središče zabavnega dogajanja v mestu. Mesec avgust je še posebej živahen. Letos so povabili v goste številne francoske umetnike, in tako lahko vroče poletne večere preživite pod zvezdami ob poslušanju koncertov ali uživate v gledaliških predstavah.

BOUCHON ALI BRASSERIE?
Odgovor je preprost: odvisno od vašega okusa. Če vprašate domačina, bo odgovoril bouchon. In kaj to pravzaprav pomeni? Središča okusov, kjer si boste opomogli od napornega teka in vsrkavanja zgodovine Lyona. Tam vam bodo pripravili tradicionalne jedi svojih prednikov. Navadno so bouchoni podobni majhnih konobam, kjer vam poleg hrane ponudijo še 46 centilitrov vina. Vzdušje je domače in neformalno. Če pa vam je ta pristop nekoliko preveč domač, se lahko odločite za katero izmed številnih restavracij, brasserie. Postregli vam bodo podobno kot v bouchonu, le da bo okolje veliko bolj uradno, a še vedno francosko prijazno. Ni odveč dodati, da je Lyon središče francoske gastronomije. In če so že v stari Grčiji dejali, da se o okusih ne razpravlja, zaključimo popotovanje skozi francosko kuhinjo z mislijo, da bo prav vsaka jed, ki vam jo bodo pripravili, obogatena še s pridihom preteklosti. Abel, Bouchon Comp-toir Brunet, Le Garet je le nekaj bouchonov, kjer lahko potešite lakoto.

TRŽNICA IN PARK TETE D’OR
Lyon ni zgolj zgodovina in dobra hrana ter pijača. Mesto je razdeljeno na okrožja. Eno izmed teh je tudi Villeurbanne, kjer se ob nedeljah na ulicah zberejo prodajalci z vseh vetrov. Tu boste doživeli pravi življenjski utrip mesta, saj pravijo, da je brez obiska tržnice skoraj tako, kot da mesta sploh niste obiskali. Tekstil, spominki, sadje in zelenjava, vpitje z enega na drugi konec ulice vse do 13. ure, ko tržnico zaprejo. Dogajanje, ki ga ne smete zamuditi. Ob nedeljah se nato večina Lyončanov preseli v park Tete d’Or, čudovito oazo zelenja sredi betonske džungle, kjer se sredi parka pasejo srne, sloni in druge živali. Brez strahu se vam bodo približale, saj so vajene ljudi in njihovih priboljškov. Tete d’Or je eden izmed največjih parkov Evrope z živalmi na prostem. Živalski vrt brez vstopnine, kjer živali bivajo skupaj s človekom, a kljub temu še vedno dovolj daleč. 177 hektarjev velik park je raj za botanike, saj je v njem tudi botanični vrt s 15 tisoč rastlinami. Poležavanje na zelenicah je svojevrsten užitek, ki se mu ne smete odpovedati. S srnami in vevericami na straži bo obisk Lyona še posebej nepozaben.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!