fbpx

Trst – veliko več kot nakupovanje

Središče Trsta leži okoli Velikega trga (Piazza Unita), ki slovi kot največji evropski trg z odprtim pogledom na morje. Najbliže mu je pomol Audace, ki je nekakšen mestni salon, saj je priljubljeno sprehajališče Tržačanov vseh starosti.

Ob sončnem zahodu se zdi, kot da bi Molo Audace hotel zaobjeti še zadnje sončne žarke. Prav mestno nabrežje je najprimernejše za začetek našega sprehoda. Pot nas vodi mimo Velikega trga, kjer so vse najpomembnejše mestne ustanove, v bližini pa je tudi mestni turistični urad. Današnji utrip nekoč strateško pomembnega mesta se čuti tudi na Borznem trgu, ki je v neposredni bližini Velikega trga. Tu so trgovine za vse okuse, seveda pa so najznamenitejše kavarne, kjer si lahko turist privošči dobro skodelico kave ali pa capo, kar je okrajšava za kapučino, ki ga v Trstu postrežejo v majhni skodelici, pri naročilu kapučina, kot smo ga sicer vajeni, pa je treba dodati besedo grande. Znano je, da ves Trst diši po kavi. Še več, Tržačani so prepričani, da imajo najboljšo kavo na svetu. Pa to drži? Po zgodovinskih virih sodeč je imel Trst že v avstro-ogrskih časih pomembno mesto v trgovini s kavo. Še danes je večino obdelujejo domači predelovalci in trgovci. Znanih je več deset podjetnikov, prav gotovo pa ste že slišali za Hausbrandt, Crem Caffe in predvsem Illy, ki je s svojimi mešanicami dosegel morda največjo kakovost. Mesto se ponaša tudi s številnimi klasičnimi kavarnami, ki so nekakšna kulturna shajališča, saj v njih predstavljajo različne knjige, prirejajo novinarske konference in podobno. Eden takšnih barov je Caffe Tommaseo v bližini Borznega trga. V njem vam bodo med drugim postregli s kosilom, ki ga imenujejo fast lunch, za deset evrov. Za lačne priporočamo tudi restavracijo La Piola, kjer imajo zelo okusno sezonsko hrano in zmerne cene (od 20 od 25 evrov). Najdete jo v bližini Velikega trga.

TRENUTEK APERITIVOV
Glede na to, da Trst v nasprotju z večjimi evropskimi prestolnicami, kot so Milano, London, Barcelona ali Berlin, za ponočnjake ni ravno raj na zemlji, ima zelo veliko lokalov, razpršenih po vsem središču mesta, ki okoli sedme ure zvečer ponujajo raznovrstne aperitive. Ti so namreč v Trstu nekaj posebnega in skoraj nujnega. Po celodnevnem delu se mladi v večernih urah radi srečujejo s prijatelji ob kozarcu dobrega vina ali pa drugih, bolj eksotičnih aperitivih. Še posebej prijetno je v teh pomladanskih in poletnih mesecih, ko lahko obiskovalci sedijo na prostem in tisti, ki se ne morejo odpovedati opoju cigaret, lahko zunaj tudi kadijo – ne pozabite, da v Italiji od začetka letošnjega leta velja stroga prepoved kajenja v vseh javnih lokalih in restavracijah. Ne boste verjeli, toda zakonsko odredbo dosledno spoštujejo prav vsi. Izbira dobrih lokalov je pestra, trenutno pa sta med najbolj priljubljenimi Circus in Dantealdue, eleganten lokal, kjer boste ob kozarcu dobrega furlanskega vina lahko poskusili tudi odličen pršut San Daniele. V poletnih mesecih se tržaško življenje preseli v Barkovlje (Barcola) – na obalni pas, kjer se Tržačani od aprila do septembra nastavljajo sončnim žarkom. Lokalov v tem predelu mesta ne manjka, izpostaviti velja Swimm, lokal na koncu borovega gozdička v Barkovljah. Prijazni lastniki vas bodo razvajali z raznovrstnimi koktajli, hkrati pa lahko uživate še v krasnem razgledu na Gradeško laguno.

ZABAVA
Trst ponuja tudi veliko zabave, vendar z eno izjemo. Glede na to, da je mesto znano po velikem odstotku starejšega prebivalstva, se večkrat dogaja, da je program prireditev ukrojen po njihovi meri. Vendar se nekaj na tem področju premika in zdi se, da so nekateri vplivni ljudje končno uvideli, da v Trstu živijo tudi mladi. Prav gotovo v tem trenutku vlada največje pričakovanje za koncert skupine Duran Duran, ki bo na Velikem trgu v torek, 21. junija, ob 21. uri. Za športne navdušence povejmo, da se bo letošnji tradicionalni jadralski giro, ki obsega celomesečno jadranje okoli italijanskega škornja, začel v Trstu, in sicer 25. junija. Sicer se ta jadralski dogodek ne more kosati s tržaško regato vseh regat, Barcolano, vendar bo tudi ob njem dogajanje v mestu zelo živo, saj ga bo, kot je že v navadi, pospremil jadralski žur. Na predvečer starta, 24. junija, bodo gledalce na Velikem trgu zabavale različne glasbene skupine. Da bo obisk Trsta popoln, ga začinite s sprehodom med znamenitostmi, kot sta miramarski ali devinski grad (od lanskega poletja odprt za javnost). Mesto v zalivu, kakor ga je v istoimenskem literarnem delu poimenoval tržaški književnik Boris Pahor, skriva bogato preteklost in kulturo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!