fbpx
Foto: Freepik

Mačke so zdravilo za dušo in telo: prenašajo ljubezen, pomirjajo in zdravijo s predenjem!

Če razmišljate o tem, katero žival želite za svojega hišnega ljubljenčka, so tu razlogi, zakaj bi to morala biti lepa, prikupna mačka.

Ljudje se vsekakor delijo na ljubitelje psov in ljubitelje mačk. Ker sta si ti dve vrsti živali v “sporu”, je tako tudi pri ljudeh: tisti, ki imajo radi pse, bodo poudarili njihovo prijaznost in zvestobo, medtem ko bodo mačke označene kot zle in ošabne; ljudje, ki imajo radi mačke, pa bodo rekli, da so ljubeče in nežne, medtem ko so psi nagajivi in hrupni.

Ne gre oporekati dejstvu, da so mačke lene – nekje v kotu lahko dremajo cel dan (sicer pa, ali ste vedeli, da je mačka, stara sedem let, v povprečju pet let prespala?) in se prikažejo le, ko so lačne. Znajo biti tudi domišljave in če se želite igrati z njo ali pa jo božati, njej pa se ne ljubi – pozabite. Spoštovati morate njeno svobodo izbire. Ona seveda ne bo spoštovala vaše. Pa kaj, če je ura 5.00 zjutraj in spite? Takrat na glas mijavka in hodi po hiši, zato le vstanite, odprite ji vrata, da se sprehodi po svojem teritoriju, in jo nato spustite nazaj v sobo. Oh, je to blazina za vašo glavo? Ne, to je njeno mesto za spanje!

Lepa, prikupna mačka …

In zato obstaja veliko anekdot o teh kosmatih čudežih. A vseeno nekako ne morete, da jih ne bi imeli radi in da vam se vso to obnašanje ne bi zdelo ljubko. In ko jo vidite, kako se umiva, postavlja v najboljši možen položaj za spanje, ko se vrti okoli vaših nog in vas boža s svojo mehko dlako, ker je lačna, si ne morete pomagati, da je ne bi razvajali, “ker je luškana, kosmata in puhasta, najlepša je!”

In zdaj poglejmo, kaj pravi znanost. Francoski veterinar Jean-Yves Gaucher je prišel do zaključka, da ima predenje mačke zdravilne lastnosti, saj pomirja in rešuje težave s stresom, tesnobo in nespečnostjo. Zvok predenja vpliva na človeka kot nežna glasba, ki sprosti živce in spodbuja dobro voljo. Crkljanje z mačko ima tudi terapevtske lastnosti – pomirja, sprošča in razveseljuje, lahko pa omili tudi čustveno neizpopolnjenost, predvsem pri ljudeh, ki nimajo otrok.

Družinski člani, ki imajo hišnega ljubljenčka, so med seboj bolj povezani, zato je konflikte lažje rešiti. Opazili so tudi, da je okrevanje po bolnišničnem zdravljenju veliko hitrejše s prisotnostjo mačke ali psa, pa tudi, da živali pozitivno vplivajo na imunski sistem in preprečujejo številne bolezni. V bistvu je vsa učinkovitost mačk predvsem v pozitivnih občutkih, ki jih spodbujajo pri svojih lastnikih, saj lepe misli pomenijo lepo življenje! Če torej zdravje ni zadosten razlog, da bi imel mačko, potem ne vemo, kaj je!

Predenje mačke ima zdravilne lastnosti, saj pomirja in rešuje težave s stresom, tesnobo in nespečnostjo.

Mimogrede, ali ste vedeli, da …

 • je mačji slušni aparat tako razvit, da lahko na razdalji kar dvajsetih metrov loči dva enaka vira zvoka, oddaljena pol metra;
 • brki mačk najprej služijo kot ocena situacije, ali lahko preidejo skozi določeno odprtino – odprtina, skozi katero gre mačja glava, zadostuje, da skoznjo preide njeno celotno telo;
 • ko pije tekočino, mačji jezik vstopi v ustno votlino s spodnje strani, za razliko od recimo pasjega;
 • tako kot pri ljudeh, se tudi vse mačke delijo na levičarke in desničarke; od vseh živali na svetu le žirafe, kamele in mačke hodijo hkrati z levo in desno nogo
 • mačka zelo redko mijavka v komunikaciji z drugo mačko, ta način oglašanja mačk se uporablja samo pri ljudeh;
 • mačke lahko ločijo modro, zeleno in rdečo barvo;
 • sorazmerno z velikostjo glave in telesa imajo mačke največje oči od vseh sesalcev;
 • mačke imajo veliko sposobnost učenja in pomnjenja, ki jih uporabljajo predvsem za informacije, ki so jim v korist;
 • mačji občutek okusa ne prepozna sladkorja in ne uživa v sladkarijah;
 • premična vrata za mačke, ki si želijo uro zunaj, uro notri, je izumil Isaac Newton;
 • v Italiji se 17. februarja praznuje dan mačk (je najljubša domača žival tega naroda).

Kot lahko vidite, je veliko stvari pri teh živalih posebnih in zato si zaslužijo vso vašo ljubezen in spoštovanje. Če še nimate tega hišnega ljubljenčka, kaj še čakate?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!