fbpx

Majhne spremembe, s katerimi boš prihranil denar

Če se nenehno sprašujete, kje ste zapravili denar, premislite, kakšne so vaše navade. Že s temi preprostimi in majhnimi spremembami lahko prihranite veliko vsoto denarja.

Prepogosto kupiš kaj, česar sploh ne potrebuješ? Nabavljaš stvari zato, ker želiš uživati v razkošju, kot ga uživajo tvoji prijatelji? Impulzivno nakupuješ? Vse te navidezno majhne navade vas lahko stanejo nekaj sto evrov prihranka. Da bi na koncu meseca vaš hranilnik bil napolnjen, vpeljite v svoje življenje te majhne spremembe.

1. Naredite sami.

Stroškom se lahko izognete tako, da preprosta opravila opravite sami.
Stroškom se lahko izognete tako, da preprosta opravila opravite sami.

Stroškom se lahko izognete tako, da preprosta opravila opravite sami. Skuhajte si kosilo doma, zašijte majico, popravite kolo, prepleskajte sobo. Na tak način boste ne samo prihranili denar, ampak tudi pridobili znanje o novih veščinah. Morda katera dejavnost postane vaš hobi.

2. Izogibajte se impulzivnem nakupovanju.

Izogibajte se impulzivnem nakupovanju.
Izogibajte se impulzivnem nakupovanju.

Ko nakupujete in vidite izdelek, v katerega se zaljubite na prvi pogled, počakajte. Zabeležite si, kaj vam je všeč, ampak tega ne kupite takoj. Vprašajte se, ali boste čez mesec ali leto veseli, da ste ga kupili. Vrnite se ponj čez nekaj dni ali tednov. Če si ga še zmeraj želite, ga kupite. Na tak način se lahko izognete impulzivnem nakupovanju.

3. Status ni pomemben.

Če vaša denarnica ne more shajati z aktivnostmi vaših prijateljev, ki uživajo v razkošnih stvareh zgolj zaradi statusne vrednosti teh, se preprosto odpovejte tovrstnimi aktivnostim. Odpravite se na kakšno dejavnost, ki vam je resnično všeč pa tudi cenovno bolj dostopna.

4. Spletno bančništvo

Uporabljaj spletno bančništvo.
Uporabljaj spletno bančništvo.

S spletnim bančništvom boste lažje sledili, kje ste denar zapravili. Pa tudi, kolikšno vsoto ste prihranili. Da boste še bolj na tekočem, pa lahko na telefonu namestite tudi obveščanje po SMS-sporočilih: za vsak nakup boste nemudoma prejeli sporočilo o porabi. Tako boste imeli nadzor nad tem, koliko denarja ste porabili.

5. Kupujte kakovostne izdelke.

Namenite več denarja za kakovostne izdelke, ki jih nujno potrebujete in jih uporabljate najbolj pogosto (računalnik, pohištvo, kuhinjski pripomočki …). Na tak način boste prihranili bistveno več denarja, kot da pogosteje kupujete manj kakovostne izdelke.

6. Izogibajte se limitu.

Zavedajte se, da bo limit, ki ga boste porabili, potrebno tudi povrniti.
Zavedajte se, da bo limit, ki ga boste porabili, potrebno tudi povrniti.

Pri nakupovanju porabljajte gotovino ali znesek na kartici. Izogibajte se limitom kreditov, ki vas zavedejo, da imate denar, ko ga nimate. Zavedajte se, da bo limit, ki ga boste porabili, treba tudi povrniti.

7. Bodite aktivni ponoči.

Vemo, da sta voda in elektrika v večernih urah cenejši. Opravljajte hišna opravila v večernih urah – na tak način lahko zmanjšate nepotrebne izdatke in prihranite nekaj denarja.

8. Pravilo 5 vprašanj

Pravilo petih vprašanj.
Pravilo petih vprašanj.

Želja ali potreba? Ali to stvar resnično potrebujem? Ali se vidim, kako jo uporabljam? Kako pogosto jo uporabljam? Je vredna denarja?

9. Bodite zadovoljni s tistim, kar imate.

Bodite zadovoljni s tistim, kar posedujete.
Bodite zadovoljni s tistim, kar posedujete.

Naučite se imeti radi stvari, ki jih že imate. Na tak način boste prihranili neverjetno veliko denarja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!