fbpx

Mesta z najvišjimi zgradbami na svetu [infografika]

Katere so najvišje zgradbe na svetu?

Verjeli ali ne, tudi ko gre za višino stavbe je že prihajalo do sporov. Naziv najvišje stavbe je kakopak preveč mamljiv, da bi ga oddali brez boja. Tako je bila jabolko spora med nebotičnikoma 40 Wall Street in Chrysler Building v ''Velike jabolku'' antena, obe stavbi sta se tedaj namreč potegoval za naziv najvišje stavbe nas svetu. Danes ta naziv pripada Burdž Kalifu v Dubaju (ZAE). Ta se lahko pohvali še s kar nekaj ''dolgini'', po najvišjih zgradbah na svetu pa sicer slovijo predvsem ameriška in kitajska mesta.

Zanimivo je, da najvišje zgradbe na svetu najdemo predvsem v mestih, ki so raztrošena po ZDA in Kitajski (Šanghaj, New York, Guangzhou, Hong Kong). Kljub temu naziv najvišje zgradbe na svetu pripada Dubaju, kjer stoji nebotičnik Burdž Kalifa (letnik 2010), ki v višino meri neverjetnih 829,8 metra. Poleg Dubaja se lahko po višini zgradb z ameriškimi kitajskimi mesti kosajo še nedaleč stran ležeči Abu Dabi (prestolnica Združenih arabskih emiratov), Kuala Lumpur, Moskva, Toronto, Bangkok, itd. In kje je Slovenija? Naš najmočnejši ”adut” je Kristalna palača, ki pa v svetovnem merilu meri skromnih 89 metrov.

PREBERITE ŠE: One Central Park – Najboljša trajnostna zgradba na svetu

Kristalna palača je naziv najvišje stavbe prevzela od World Trade Centra Ljubljana.
Kristalna palača je naziv najvišje stavbe prevzela od World Trade Centra Ljubljana.

V infografiki si oglejte mesta z najvišjimi zgradbami na svetu, njihovo višino, število nadstropij in primerjavo s ”someščankami”, ki so jim po rasti najbližje.

Mesta, ki gostijo najvišje zgradbe na svetu.
Mesta, ki gostijo najvišje zgradbe na svetu.

Dodatne Informacije

Več informacij:
en.wikipedia.org

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.