fbpx

Podnebno raziskovalno središče Icefjord Center na Grenlandiji sedaj odprto tudi za javnost

Foto: Isfjords centret
Zadnjič posodobljeno: :

Podnebno raziskovalne središče Icefjord je zasnovan kot dinamično in interaktivno zbirališče lokalnih prebivalcev, podjetij, raziskovalcev podnebja, podnebnih razpravljavcev in turistov. Center seznanja o zgodovini ledu, kulturi v ledenem fjordu in okolici ter o podnebnih spremembah, ki jih je mogoče jasno videti in občutiti.

Mesto Ilulissat in raziskovalni center Icefjord se nahajata na zahodni obali Grenlandije, 250 kilometrov severno od polarnega kroga. Gre za spektakularen kraj, kjer se vidno kaže drama svetovnih podnebnih sprememb in kjer lahko obiskovalci od blizu opazujejo enega najbolj aktivnih ledenikov na svetu. Leta 2004 je bil uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine.

Foto: Isfjords centret

Zahvaljujoč arhitektom je center Icefjord prava atrakcija. Oblika stavbe je navdihnjena z razponom kril snežne sove, ko leti skozi pokrajino. Center je postavljen kot naravni podaljšek sprehajalnih poti skozi Unescovo svetovno dediščino. Obiskovalci imajo tako neverjetni pogled na okoliške pokrajine, mesto in ledenik.

Foto: Isfjords centret

Notranji prostori so na vseh straneh popolnoma zastekljeni, pod streho pa je tudi nekaj odprtih teras. Cilj je obiskovalcem omogočiti in doživeti dramatične svetlobne razmere na Grenlandiji.

Foto: isfjordscentret.gl

Tudi okolica centra je navdušujoča. Nemogoče je, da vas ne očara pogled na čudovit ledeni fjord Kangia in celotno mesto Ilulissat na zahodni obali Grenlandije. Vtis, ki ga ustvarijo ogromne mase ledu, ko se talijo, drobijo, valjajo in dvigajo, vam bo ostal do konca življenja.

Ilulissat Icefjord Center so odprli za javnost meseca julija 2021, v njem so razstavna galerija, kinodvorana, raziskovalni in izobraževalni inštitut, kavarna in trgovina.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!