fbpx

Najboljše afirmacije, ki vas bodo ponesle v spanec

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Težave, s katerimi se srečujemo, in travme, ki jih doživimo, najpogosteje vplivajo na naš spanec, ki je za zdravje ključnega pomena. Predstavljamo vam afirmacije, ki vam lahko pomagajo zaspati.

Ne morete zaspati? Težko umirite misli? Se ponoči prebujate in mislite, da se nikoli ne boste mogli več naspati? To ne drži.

Rešitve vedno obstajajo. Recimo joga, meditacija in celo aplikacije.

Če vam nič ne pomaga, lahko poskusite z afirmacijami ali mantrami z namenom, da umirite misli, da boste posledično imeli boljši spanec.

Kaj je afirmacija in kako jo uporabiti za boljši spanec?

Mantre ali afirmacije so besede, zvoki, zlogi ali fonemi, ki se že tisočletja uporabljajo za dosego notranjega miru in utišanja uma. V preteklosti so se mantre najpogosteje izgovarjale v sanskrtu, danes pa so se tako razširile, da jih izgovarjamo v svojem maternem jeziku ali jeziku, ki nam ustreza, najpogosteje v obliki »jaz sem«, ki naj bi nam dovoljeval ustvariti novo miselnost.

Ponavljajoča se mantra ali afirmacija lahko deluje tudi kot oblika meditacije, pravi Tara Swart, nevroznanstvenica in avtorica knjige Skrivnosti vesolja in Znanost o možganih.

Temeljna prepričanja nam preprečujejo, da bi v celoti izkoristili svoj potencial ali da bi se umirili.

Foto: Envato

Afirmacije lahko pomagajo zmanjšati občutek nemoči in povečati občutek samozavesti

Raziskave razkrivajo, da lahko ponavljanje mantre utiša del možganov, ki je odgovoren za samopodobo, ter izboljša razpoloženje in kakovost spanja. Tiho ponavljanje mantre pomirja sistem, odgovoren je za “tavajoče misli”, razmišljanje o preteklosti ali prihodnosti.

Kako uporabiti afirmacijo

Začnite ponavljati afirmacijo po svoji izbiri (tisto, ki vam najbolj ustreza), medtem ko si na primer umivate zobe ali kuhate. Pred spanjem si jo zapišete. Pomembno je, da besede ponovite z razumevanjem in zbranostjo.

S ponavljanjem izbrane mantre in osredotočanjem na njen pomen boste ustvarili nekakšno meditativno stanje, s katerim boste pomirili tesnobne misli in zahvaljujoč temu boste lažje zaspali.

Če želite ustvariti lastno afirmacijo (kar je tudi priporočljivo, saj nobena od ponujenih ni napisana iz vas), se osredotočite na pozitivno (na primer uporabite izraz »sem miren« namesto »nisem zaskrbljen«) in poskusite nekaj različnih misli, dokler ne pridete do afirmacije, ki vam popolnoma ustreza.

Medtem poskusite z eno od šestih afirmacij za boljši spanec:

  • Zaslužim si odmor.
  • Sanje so moč.
  • Na tej točki sem siguren vase.
  • Sposoben sem zaspati.
  • Sproščam vso čustveno negativnost.
  • Vse je tako, kot mora biti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!