fbpx

Meta uvaja plačljivo preverjanje modre kljukice na Instagramu in Facebooku

Mark Zuckerberg se zgleduje po Twitterjevi "knjigi" Elona Muska

Facebook modra kljukica
Foto: Unsplash

Meta, matična družba Facebooka, je uvedla naročniško storitev, imenovano "Meta Verified", ki uporabnikom omogoča, da prejmejo zaželeno modro kljukico na svojih računih Instagram in Facebook za mesečno naročnino do 15 USD. Po besedah Marka Zuckerberga, izvršnega direktorja Mete, bo naročniška storitev ta teden uvedena na Novi Zelandiji in v Avstraliji, kmalu pa jo bodo razširili tudi na druge države. Ta poteza je namenjena razširitvi prihodkovnih kanalov Mete, ki so jih močno prizadele Applove spremembe zasebnosti.

Meta je objavila, da bo uporabnikom začela zaračunavati svoje storitve prek nove naročniške storitve, imenovane Meta Verified, ki uporabnikom omogoča, da se preverijo in dodajo želeno modro kljukico svojim računom na Instagramu in Facebooku. Do te poteze je prišlo potem, ko je manjši tekmec Twitter predstavil lastno naročniško storitev Twitter Blue, ki ponuja dodatne funkcije, vključno z modro kljukico. Elon Musk, ki je lani kupil Twitter za 44 milijard dolarjev, je glasno kritiziral Facebook in je prenovil Twitter Blue, da bi ga spremenil v enega glavnih dejavnikov višanja prihodkov za podjetje.

Cena Meta Verified bo 11,99 USD na mesec na spletu in 14,99 USD na iOS in Android ter bo nudila večjo vidnost in doseg, izboljšano zaščito pred napadi z lažnim predstavljanjem in neposreden dostop do podpore strankam. Uporabniki bodo lahko svojo identiteto potrdili z osebnimi izkaznicami, ki jih je izdal državni organ. Storitev bo ta teden uvedena na Novi Zelandiji in v Avstraliji, z načrti za kmalu razširitev v več držav.

Meta v preteklosti svojim strankam ni zaračunavala svojih storitev, vendar so prihodki podjetja padli po Applovih spremembah zasebnosti. Lansko leto je Meta dejala, da bo Applova poteza podjetje stala več kot 10 milijard dolarjev izgubljenega prihodka od oglasov v letu 2022. Meta želi ustvariti naročniško ponudbo, ki je dragocena za vse, vključno z ustvarjalci, podjetji in širšo skupnostjo.

Strašno zaželena modra kljukica bo sedaj na razpolago vsem proti plačilu.
Foto: Unsplash

Modra kljukica je že dolgo zaželena funkcija na platformah družbenih medijev in je bila prej rezervirana za javne osebnosti, kot so zakonodajalci, igralci, glasbeniki, športniki in novinarji. Elon Musk je trdil, da bi morala biti funkcija odprta za vse in tisti, ki so dosegli modro kljukico zunaj naročnine Twitter Blue, jo bodo sčasoma izgubili.

Metine delnice so se v zadnjih tednih ponovno okrepile, vendar se podjetje še vedno opoteka zaradi ostrega odziva trga na njegovo veliko vizijo metaverse. Podjetje se je zavezalo, da bo zmanjšalo svojo porabo za ambicije metaverse in je v zadnjih dveh mesecih odpustilo približno 11,000 zaposlenih. Kljub temu so analitiki pri Bernsteinu zapisali, da je Meta našla svojo lastno vero glede učinkovitosti/donosnosti, vlagatelji pa zdaj pred njimi najdejo vitkejšo in ostrejšo družbo. Bravo Zuk!

Dodatne Informacije

facebook.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.