fbpx

Mlajši brat Doriana Graya

Kakšne spremembe je teden mode prinesel v mesto? Teden mode je naredil veliko na področju razvoja mode v Srbiji. Predvsem se je razvila organizacijska infrastruktura, ki je poskrbela, da je ponudba storitev ...

Kakšne spremembe je teden mode prinesel v mesto?

Teden mode je naredil veliko na področju razvoja mode v Srbiji. Predvsem se je razvila organizacijska infrastruktura, ki je poskrbela, da je ponudba storitev večja, širša in bolj zanimiva. Smo edina tovrstna prireditev v takšnem obsegu na območju vzhodne in jugovzhodne Evrope. Moda je odličen način grajenja izboljšane podobe Srbije, ki si jo je pridobila v devetdesetih. Teden mode nudi pretok informacij ljudem, ki se z modo ukvarjajo na profesionalnem nivoju, in tistim, ki so oboževalci mode in vsega lepega.

 

Kako bo letošnji teden mode drugačen od prejšnjih?

Tokratni teden je jubilarni, petindvajseti po vrsti, zato bo rdeča nit dogajanja srebrna barva. Predstavili se bodo naši standardni sodelavci: Bata Spasojević, Tamara Radivojević, sestre Proković, Nataša Šarić, …, dizajnerji, ki bodo svoje kreacije predstavili tudi v Parizu. Adidas bo predstavil posebno kolekcijo, saj bo le nekaj dni po izteku tedna mode prvič organiziran ATP turnir v Beogradu. Vzpostavila se bo vez med BFW (Belgrade Fashion Week) in tenisom, ponosom srbskega športa. Tudi komercialnih revij domačih in tujih brendov ne bo manjkalo. Tako bomo dobili realno sliko o beograjski modni sceni. Vrata v svet mode odpiramo tudi mladim oblikovalcem.

 

Kaj mora imeti mladi oblikovalec, da mu ponudite priložnost predstavitve na BFW?

Biti mora kreativen, resen in profesionalen. Mlade ljudi želimo prisiliti v resno razmišljanje o modnem poslu. Del tega je seveda njihov osebni marketing, saj morajo najti sponzorja za svoje delo. Pri tem jim pomagamo. Želimo, da razumejo, kako pomemben del je financiranje za zdravo in realno razmišljanje o svetu mode.

 

Kakšni bodo po vašem mnenju trendi za pomlad 2009?

To prepuščam oblikovalcem. Lani sem postal profesor na francoski šoli Moda Art v Beogradu. Predavam predmet metodologija raziskovanja, ki študentom pomaga najti inspiracijo za realizacijo kolekcije, ki temelji na večnih trendih in ne na trendovskih muhah enodnevnicah. Ljubiteljem mode, ki se želijo informirati o najnovejših trendih, predlagam obisk strani www.style.com. Sam sem pobudnik stila pred trendom. Želim, da bi ljudje našli sebi lasten modni slog in ga negovali. Le-tega lahko dopolnjujejo z nekaterimi elementi trendov, pri čemer pa morajo ostati verni svojemu stilu. Stilska opredeljenost je bolj pomembna od trendovske.

 

Ukvarjate se z dobrodelnimi projekti. Lahko pričakujemo dobrodelno noto tudi na modnih brveh BFW?

Vsak teden mode ima dobrodelno akcijo, izpeljano v sodelovanju z različnimi institucijami. Ponavadi so to ministrstva za socialna vprašanja, Jazas – organizacija za boj proti virusu AIDS, organizacije, ki se borijo proti raku na dojki ali raku na materničnem vratu. Srbija je v samem vrhu smrtnosti žensk v Evropi pri slednjih dveh. Aprila pripravljamo modno revijo v sodelovanju z dobrodelnim fondom Katarine Rebrače, ki se bori proti problematiki raka na dojki.

 

Ti je katera od dosedanjih revij še posebej ostala v spominu?

Zelo težko vprašanje za organizatorja; kot da bi starše vprašali, katerega otroka imajo raje. V trinajstih letih organizacije tega dogodka so določene revije izstopale. Revija Costum Nacional Mauricia Galantea, ki je za scenografijo uporabil dva tisoč sveč. Za dvajseti BFW je modna revija potekala v popolni tišini ob zvokih pevskega zbora. Revije, ki so potekale v zanimivih prostorih, kot je javna kopalnica, v garaži smo prikazovali Revijo Glamur … Vedno pa vztrajam pri tem, da je moda v prvi vrsti in dominira ne glede na druge stvari, ki jo spremljajo.

 

Na katerem dogodku se letos enostavno moramo prikazati?

Otvoritvene in zaključne revije tedna mode so vedno zanimive, saj jih pazljivo izberemo. Vedno so nekaj posebnega, saj se jim še posebej posvetimo. Dodatna atrakcija tedna mode so vsekakor zabave, ki spremljajo dogajanja med celotnim tednom. Moj najljubši klub je Plastic, kjer dostikrat organiziramo zabave. Naše goste iz tujine mnogokrat popeljemo v odlične restavracije. Kalemegdanska terasa z odličnim pogledom, Imadera- beograjska kafana v nekem novem duhu, Kod Daće z interjerjem, tipičnim za srbsko podeželje … Prva trgovina s konceptom SuperMarket, kjer skrbim za Fashion Lounge in kjer lahko kupimo dizajnerka oblačila desetih priznanih srbskih oblikovalcev, bo eno od osrednjih lokacij tokratnega tedna mode. Beograd ima veliko odličnih lokacij za zabavo.

 

 

 

 

 

Dodatne Informacije

Nenad Radujević

www.belgradefashionweek. com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.