Mobius Architekci: okrogla lesena hiša, ki vas bo pustila odprtih ust!

V popolnem sozvočju z naravo

Foto: Paweł Ulatowski
Zadnjič posodobljeno: :

Arhitekturni biro Mobius Architekci je poskrbel za novo senzacijo, tokrat je to okrogla lesena hiša, oblečena v les avkumeje, ki se popolno zlije z okoliškim borovim gozdom v vasi Izabelin na Poljskem.

Pri Mobius Architekci, ki jih vodi ustanovitelj Przemyslaw Olczyk, so hišo zasnovali tako, da spominja na velik kos drevesnega debla. 400 kvadratnih metrov velika stavba s previsnim ovalnim okvirjem se zaradi svoje oblike, materiala in barvne palete prepleta z naravnim okoljem. Betonska konstrukcija je odeta v elegantne plošče iz lesa avkujeme, zaradi svoje povezanosti z naravo pa se hiša spreminja glede na vreme, čas v dnevu in leto.

Okrogla lesena hiša arhitekturnega biroja Mobius Architekci
Foto: Paweł Ulatowski

“Načrtovanje hiše je bilo videti kot ‘vrezovanje’ sob in prijetnih, napol zasebnih, zastekljenih niš v les. Posledično se lahko lastniki počutijo, kot da se nenehno sprehajajo po drevesu. Veliko je zasteklitve, ki zabriše meje ter svobodo ali bolje rečeno intimnost komuniciranja med naravo in arhitekturo,” pravi Olczyki.

Okrogla lesena hiša je namenjena ljubitelju umetnosti in zbiratelju, zato ni presenetljivo, da notranjost spominja na zasebno umetniško galerijo, občutljivo na lepoto narave in oblikovano v sozvočju z njo. Osrednji atrij, vzpenjajoč se visoko v nebo, prinaša v hišo dnevno svetlobo in pogled na gozd. Zasteklitev in naravni materiali prav tako krepijo povezavo hiše z okoliško pokrajino.

Notranjost spominja na zasebno umetniško galerijo.
Foto: Paweł Ulatowski

V notranjosti se skriva tudi belo kiparsko stopnišče, ki je samo sebi umetniški element arhitekture stavbe. Za druge sobe je značilna prefinjena igra z naravnimi materiali in pozornost do detajlov.

Dodatne Informacije

mobius.pl

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!