fbpx

Morska sirena

Ob pogledu na tole lepotico, ki pluje po beneški laguni, se bomo zagotovo spomnili na letošnje poletne užitke, ki smo jih doživljali na obali. Lepotico so poimenovali »Lancia Powerboat«, kar se zdi na prvi pogled malce nenavadno, saj italijansko znamko Lancia povezujemo predvsem z avtomobili. Vendar pa ima ...

Ob pogledu na tole lepotico, ki pluje po beneški laguni, se bomo zagotovo spomnili na letošnje poletne užitke, ki smo jih doživljali na obali. Lepotico so poimenovali »Lancia Powerboat«, kar se zdi na prvi pogled malce nenavadno, saj italijansko znamko Lancia povezujemo predvsem z avtomobili. Vendar pa ima znamka tudi tradicijo v navtiki – nenazadnje je njen ustanovitelj Vincenzo Lancia v 20. letih prejšnjega stoletja prav s proučevanjem ladijskih trupov dobil inspiracijo za oblikovanje samonosne karoserije za lancio lambda. V 60. letih pa so pod imenom Flaminia v Lancii izdelali dirkalni gliser. Novinka, o kateri pišemo, je nastala v sodelovanju štirih italijanskih podjetij: navtičnega Sacs, Fiatove tovarne motorjev, Martinija in Lancie. Rezultat sodelovanja je 13,1 metra dolgo prestižno, a minimalistično opremljeno plovilo, na katerem je prostora za 11 oseb – v kabini sicer lahko prenočita le dve. Vgrajena Fiatova dizelska motorja N67-560 razvijeta največjo skupno moč 1120 ‘konjev’ (823 kW), kar zadošča za največjo hitrost 55 vozlov (potovalna od 15 do 45). Na gliserju je poskrbljeno za razvajanje, od površin za sončenje, do klimatizirane kabine. Kot zanimivost zapišimo, da minimalistična kopalnica nudi romantično tuširanje v soju obarvanih LED lučk.

www.lancia.com

 

 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.